Merhabalar, bende kabızlıktan kaynaklı anal fissür var uzun zamandır, doktora gittim, çatlak dedi, krem verdi, beslenmene dikkat et dedi, dediklerini uyguladım ve geçti, bir ay sorunum yoktu, rahattım ama son bir haftadır her tuvalete çıkmamda zorlanıyorum, acıma, kanama, neredeyse gün boyu süren sızlama, zonklama var, meme de yaptı, doktor ameliyata şu an için gerek yok demişti, yalnız şimdi meme arka tarafta, makatın ön tarafı sanki şişti ama meme yapmış gibi değil, orada sanki kemik var ya da bir şey var, o tuvaletimi yapmamı engelliyor sanki, ne yapacağımı şaşırdım, tekrar mı doktora gitmeliyim? Şu an kabız değilim hatta tuvaletimi yapmam gerekiyor, sıkışıyorum ama o bahsettiğim, ne olduğunu bilmediğim şey yapmama engel oluyor sanki, ne yapmalıyım? Tekrar doktora gitmeye de korkuyorum, daha kötü bir şeydir diye, cevaplarsanız çok sevinirim.
Neden-Sonuç ilişkisi olarak durumunuz ele alındığında; Kabızlık ve kabızlığın getirdiği artan ıkınmalar sonucu makatın zorlanması ve bu zorlanmaya bağlı olarak da oluşmuş Anal Fissür olduğu gözükmektedir. Bu nedenle de beslenme tabanlı uygulamalarla bilinen kabızlığın(yani seyrek tuvalete gitme ve/veya kalın sert dışkı) toparlamasıyla ıkınmanız azaldı ve makatın zorlanma derecesi azaldı. Dolayısıyla da çatlaka bağlı sıkıntılarınız azaldı. (Geçmedi) Ancak zaman içersinde beslenme değişikliğini idame etitiremediniz veya ettirmiş de olsanız dışkılama sırasındaki ıkınmalarınız tekrar belirginleşmeye başladı. Bu arada her ne kadar düzenli olarak hergün tuvalete gidebiliyor ve yumuşak kıvamlı dışkı çıkarabiliyor olsanız da kabız sayılabilirsizin. Çünkü artan ıkınmalarla dışkı çıkışını sağlıyorsunuzdur. Dolayısıyla ıkınmalar hatta zorlanmalar işin içinde olduğu sürece makat zorlanmaya devam eder ve makat ağzında sorunlar yaratmaya başlar. O nedenle sizin çatlaktan ziyade öncelikle bu ıkınmalara neden olan olası durumlar yönünden araştırılmanız gerekir. Ki bayanlarda sıklıkla rektosel hastalığı gibi yapısal, anismus gibi fizyolojik nedenler bu artan ıkınmaların başlıca nedenleridir. Bu nedenle bu olası durumların değerlendirilmesi amacıyla öncelikle Defekografi(İlaçlı Dışkılama Filmi) tetkiki ile değerlendirilmeniz sonrasında da makattaki olası hasarın değerlendirilmesi için Endoanal Ultrason tetkiki yaptırmanız gerekebilir. Saygılarımla www.basurum.com
Meraba, öncelikle geçmiş olsun diyorum. Bir meslektaşım benden önce cevap yazmış. Ben bu tip hastalarda önce cerrahi öneririm. Çünkü çok ağrılı oldugu için bu tip hastalara kolonoskopik inceleme ızdırap verir. Cerrahiden sonra hastanın iyileşmesini takiben kolonoskopi isterim. Benim bu yazdıklarım genel yaklaşımımdır. Sizi mayene etmeden kesin bir şey söyleyemem. Tekrar tecrübeli bir genel cerraha muayene olmanızı önerebilirim.