11.08.2009

 

Birçok tatlıya göre daha hafif ve daha düşük kalorili olan dondurma dünya genelinde kişi başına düşen yıllık tüketimi ABD de 24 lt, Avrupa’da 15 lt, Türkiye’de ise 1,5 lt civarlarında olduğu belirtilmiştir.

Sadece yaz aylarında değil diğer mevsimlerde de rahatlıkla tüketebileceğimiz ve zayıflama diyetlerinde sıklıkla kullanılan, bilinenin aksine diyeti bozmayan bir tatlıdır. Dondurma veya başka bir besin tek başına kilonuzda değişiklik yapamaz. Ağırlık kazanımı bir süreç olması dolayısı ile günlük tüketilen ve harcanan enerji ile alakalı olduğu için, sağlıklı ve dengeli beslenen bir bireyin haftada 2-3 kez birer porsiyon dondurma tüketmesinde sakınca yoktur.

Dondurma yüksek kalsiyum, fosfor ve protein içeriği nedeni ile besleyici bir tatlıdır. Ancak yapımında glikoz şurubu gibi tatlılık vericiler ve nişasta gibi kıvam verici maddeler kullanılması dolayısıyla enerji içeriğinin çok da düşük olmadığı unutulmamalı, zayıflama diyeti yapan kişiler tarafından daha dikkatli tüketilmelidir. Diyet yapan kişiler öğleden sonraki ara öğünlerini 2 top kadar sade dondurma olarak haftada iki kez tüketebilirler. Dondurmanın üzerine eklenen fıstık, çikolata, karamel gibi lezzet arttırıcılar çoğu zaman dondurmanın kendisi kadar ek enerji getirmektedir.

Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kaloridir. Bisküviden yoğurda, dondurmadan peynire kadar birçok alanda bulunan diyet veya light ürünleri tüketirken yapılan en büyük yanlış, sınırsız ya da çok fazla tüketilebileceğimize inanmaktır. Şekersiz veya tatlandırıcı yazılı her diyet ürünü kalorisiz değildir. Diyet ürünlerin az kalorili diye bol bol tüketilmesi çoğu zaman kilo alınmasına bile neden olmaktadır. Özellikle light dondurmada yağın son derece azaltılmış ve şeker içermemesi dolayısıyla; zayıflama diyetinde tercih edilmesi gerektiği kadar, kalp ve damar hastalığı olanlar, kolesterol veya trigliserit gibi kan yağlarında yükseklikler belirlenmiş kişilerin de light dondurmayı tercih etmeleri daha doğru bir seçim olacaktır.

Dondurma tüketmekte ise önemli olan sağlıklı ortamlarda üretilen ürünleri almaktır. Satın alınırken güvenilir bir marka veya yerden alınmalıdır. Çünkü ham maddesi süt olan dondurma, mikroorganizmaların kolayca üreyip çoğalması için çok uygun bir ortamdır. En başta dondurma üreten firmanın sütü aldığı ortam; sütün sağılma şekli ve sağan kişinin sağlıklı olması ve kullanılan kapların ya da büyük endüstrilerde sağımda kullanılan aletlerin temizliği herhangi bir bulaşmayı engellemek için önemlidir. Süt pişirildikten sonra saklama koşulları ve ısısı uygun değilse bozulma riski daha yüksek bir besindir.

Dolayısıyla sağlıksız bir koşulda üretilmiş dondurma; 8 ile 24 saat arasında il olarak baş ağrısı, karın ağrısı ve üşüme daha sonra bulantı, kusma ve ishal ile devam eden belirtiler göstererek besin zehirlenmesine yol açabilir. Üretim esnasında gıda maddeleri tüzüğüne uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, uygun paketleme ve etiketlemenin yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımının soğuk zincire uygun yapılması büyük önem taşımaktadır. Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim-ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır.

Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir besin olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmaların sağlığı tehdit eder hale gelebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

)

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.