"İnsan ilişkilerinin ön plana çıktığı iletişim çağında birey olarak dış görünüme verdiğimiz önem kadar, hem sağlık hem de görüntü olarak ’vücudumuzun aynası’ konumundaki ağız ve dişlerimize gereken önemi göstermek durumundayız."
Diş Hekimi Berna Tekinel bu sözlerle başladı ağız kokusunu anlatmaya.
Ağız kokusunun ne olduğu, nelerden kaynaklandığı, nasıl giderileceği ve kokusuz bir ağızın nasıl korunacağı sorularını yanıtlayan Dt. Berna Tekinel, sağlıklı bir ağız için öncelikle çaba sarfetmek gerektiğinin altını çizdi.
Dt.Tekinel şunları söyledi:
"Uygar ve sağlığına önem veren bir insanın ağzının, ilk azı dişlerinin sürmesinden (6 yaşa karşılık gelir) sürekli dişlerin dökülmesine kadar, hergün bakıma ve diş hekimi kontrolüne ihtiyacı vardır. Ağzın sindirim sisteminin ilk bölümü olması, bakımlı olmasını gerektiren nedenleri bir kat daha artırır.
Güzel bir ağız ile korkmadan gülebilmek, karşınızdaki insanı rahatsız etmeden konuşabilmek, hem kişinin özgüvenini artırır hem de toplumda saygı uyandırır."
Toplumda ağız bakımına yeterli önemin verilmediğini vurgulayan Dt.Berna Tekinel "sosyal yaşam içinde bireyler bu bakımsızlıktan ya da bazı sistemik sebeplerden kaynaklanabilen ağız kokusundan şikayet ederler" dedi.
Tıbbi anlamda nedeni belli olmayan daimi ağız kokusuna "halitosis" denildiğini de kaydeden Diş Hekimi Bernal Tekinel, bir çok insanın rahatsız olduğu ağız kokusuna ilişkin olarak şöyle konuştu:
Ağız Kokusunun Nedenleri
1-)Bakımsız bir ağız ve bunun sonucu oluşan iltihaplı diş etleri, çürük dişler, kırık dişler, kronik apseler, kötü konumlanmış ve yapılmış protezler, çapraşık dişler, ağız içi lezyonları, paslı bir dil (sigaraya bağlı),
2-)Nazo-Farengial bölgedeki lezyonlar, iltihaplanmalar, ülserli alanlar ya da burun boşluğuna kaçan bazı cisimciklerin kokuşması,
3-) Sindirim yolundaki obsesyon (darlık) ülserasyon ve tahrişe bağlı kokular,
4-)Metabolik bozukluklar sonucu oluşan kokular ki örneğin; üremideki amonyak kokusu, diabette nefesin aseton kokması (ileri derecede), kronik karaciğer hastalıklarında duyulan kokular vb.
5-) Bazı gıdaların yenmesine ve içilmesine bağlı kokular (bunlar nedene bağlı kokular olup bu gıdaların alınmaması, şikayetin geçmesi için yeterlidir) ağız kokusu nedenlerindendir.
Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Ağız kokusu hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir.
Dolayısıyla nedeninin bulunup tedavinin ona göre yapılması gerekir.
Yapılan araştırmalar ağız kokusunun bir çok kimsede yerel etkenlere bağlı olarak oluştuğunu göstermiştir. Bunların büyük bir bölümünü de ağız ve dişler oluşturur.
Ağız kokusu olan birey öncelikle bir diş hekimine başvurmalıdır.
Hekim tarafından ağız içi muayene edilir. Eğer çürük bir diş mevcut ise tedavisi yapılır.
İltihaplı diş etleri söz konusu ise bu alanlar kürete edilir, diş taşları temizlenir.
Uygunsuz yapılmış protezler mevcut ise hastaya değiştirilmesi için bilgi verilir.
Tüm bu işlemler bittikten ve diş bakımı eğitimi verildikten sonra hasta kontrole çağırılır.
Bu süre içinde ağız kokusu şikayeti geçmiş ise tedavi başarılı olmuştur.
Bireyin ağız kokusu şikayeti, yapılan işleme rağmen devam ediyorsa başka bir neden düşünülür ve konsültasyona gidilir.
Sağlıklı Ağıza Nasıl Sahip Olabiliriz?
1-)Senede 2 kere diş hekimine başvurmalı, ağız ve dişlerimizi kontrol ettirmeliyiz. Diş fırçalama teknikleri ve ağız bakımında kullanılan malzemeler hakkında bilgi almalıyız.
2-)Hergün en az 2 kere 3’er dakikamızı diş bakımına ayırmalıyız.
3-)Fırçamızı düzenli aralıklarla yenilemeliyiz (ortalama 3 ayda bir)
4-)Eğitimin başladığı ortam ailedir. Çocukları daha süt dişleri çıkarken diş hekimi ile tanıştırmalıyız.
Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?
Dişler arasında ve üzerinde kalan besinlerin uzaklaştırılmasında diş fırçalarından, diş aralarını temizleyen fırçalardan, diş ipliklerinden ve kürdandan yararlanılır.
Diş fırçalamada kesin ve katı kurallar yoktur.
Genelde fırçalama teknikleri içinde en çok benimseneni orta sertlikte, kıl uçları düzgün sonlanan, sentetik kıllı bir fırça ile, her diş bölgesinden 4-5 kez geçerek hafif titreşim hareketi ve diş etinden dişe uygulanan tekniktir.
Önemli olan, besinlerin dişler üzerinden uzaklaştırılabilmesidir. Bu olay da, uygun teknikle ve düzenli olarak diş fırçalamakla sağlanabilir.