Babam 83 yaşında. 05.01.2007 tarihinde yüksek tansiyonla (28 ) doktora geldi. Dahiliye mütehassısı ilk müdahale ile tansiyonu 16 ya düşürdü. Nöröloji uzmanı bir doktora gittik. Beyin sapında damar tıkanıklığı nedeniyle gerekli tedaviyi yaptı 10 gün hastanede kaldı. Yutma güçlüğü var. hatta ilk zamanlar hiçbir sıvı dahi yutamıyordu. Şimdi ağızdan sıvı gıda yutabiliyor. Bir gözde küçülme var. Ses net değil boğuk bir ses. Doktor yutma ile ilgili şikâyetin 1–2 ay içinde düzelebileceğini söyledi. Yalnız şöyle bir sorunumuz var. Sıvı gıdayı aldığı zaman veya sonrada tükürüğü yutamamaktan dolayı onu dışarı atmak için öksürme, öğürme nefes almada zorluk hatta tıkanma sıkıntısı çekmektedir. Buda nefessiz kalma gibi kötü bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Bu tabloyu düzeltmek için ne yapabiliriz veya hangi branşta doktora gidebiliriz.)
İnmede yutma zorluğu
İnmede yutma zorluğu sıkca ortaya çıkabilir ve bazı vakalarda ciddi sorun doğurur. Hasta otururken yiyecek verin. Yutması için acele etmeyin ve zorlamayın. Sulu gıdalardan çok ıslanmış gıdaları ve yumuşak gıdaları daha kolay yutabilir: Muz, portakal, sütle ıslanış ekmek gibi. Bunlar tercih edilir. Her şeye ragmen yutamıyorsa burundan mideye sonda takılması gerekir.
Arif Çelebi
Yutma Güçlüğü
Yutma güçlüğü ile başedebilmek için oturu vaziyette beslemeniz önerilir ayrıca yoğurt kıvamında, muhallebi kıvamında gıdalar vermeniz vede taneli pirinç pilavı gibi gıdalardan uzak durmanız önerilir. Gerekirse kıvamı tutturmak için bilender lar kullanabilirsiniz. Buna rağmen besleme sırasında öksürme genize kaçma gibi durumlar oluyorsa, nasogastrik sonda dediğimiz burundan mideye ulaşan sondalar takmakta fayda var. Yutma sırasında gıdaların solunum yoluna kaçması infeksiyon ve bunun gibi yaşamı riske sokan olaylara neden olabilir bu nedenle üzerinde durmanız gerekirse nörologunuza başvurmanız tavsiye edilir.
Saygılarımla,
Doç. Dr. Levent E. İnan