30.12.2010

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92’si, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudur. Suyun; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıklarının dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri vardır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile 300’er ml (günde yaklaşık 2,5 lt) su kaybedilmektedir. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur. İnsan vücudunun su içeriği yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre değişir.

Dünya Sağlık Örgütü, bayanların günde 2,7 lt erkeklerin ise 3,7 lt sıvı alması gerektiğini belirtmektedir. Kilo fazlalığı olan kişiler daha fazla su içmelidir. En iyi çözücü, saf, katkısız ve doğal olan içecek su olduğu için günlük sıvı ihtiyacının 3/4’ü su olarak tercih edilirse daha da sağlıklı olacaktır.

sausageSu içmek için susamayı beklememeli!sausage

Zaman zaman bazı besinler medyanın da etkisi ile abartılı bir şekilde öne çıkarılmakta ve ürünlerin büyük yararlar sağladığından söz edilmektedir. Bazen aksine o ürün gözden düşmekte, hatta o ürünün zararlı olduğu bile söylenebilmektedir. Süt ise, her zaman tartışmanın dışında kalan ve vücuda ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve protein gibi besin bileşenlerinin kazanılması için en iyi kaynaklar arasında yer alan bir besindir.

Süt, yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğelerinin pek çoğunu içerir. Osteoporozun önlenmesinde etkili olan süt, aynı zamanda sindirim sistemini ve tansiyonu düzenleyici, kronik hastalıklara karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Her gün içilen yeterli miktarda light süt kilonun da kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur.

Öte yandan, yanlış bilgilendirme neticesinde sağlığa son derece yararlı olan maden suları; sanki tansiyonu artırıcı, mideyi tembelliğe alıştıran bir ürün gibi gösterilmiş, öncelikle kadınlar ve çocuklar tarafından hiç tercih edilmemesi gereken bir içecekmiş gibi nitelendirilmiştir. Halbuki maden suları, içerdiği karbondioksit gazı sebebi ile hazmı kolaylaştırdığı gibi mide bulantısını da engellemektedir. Her gün maden suyu içilmesi son derece yararlıdır.

Sağlık için gerekli biyokimyasal görevleri ile önem taşıyan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve klor başta olmak üzere demir, mangan, bakır, iyot, çinko, florür, krom, kadmiyum gibi mineralleri içeren maden sularının göz ardı edilen bu değerleri ön plana çıkarılırsa ülke ekonomisine bile katkıda bulunulabilir. Ancak diyabetliler ve formuna önem verenler için meyve aromalı maden suları içerken etiket kontrolü önem taşımaktadır. Çünkü meyve aromalı maden sularının büyük bir çoğunluğunda rafine şeker bulunmaktadır. Aspartam ve asesülfam-K gibi yapay tatlandırıcı içeren alternatiflerin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Sebze ve meyve tüketimi ile kalp - damar hastalıkları, bazı kanser türleri, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu etkilerin sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum, Beta - karoten, C ve E vitamini gibi antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir.

Yaklaşık %70’i sıvı olan insan vücudunun günde ortalama 2,5 litre sıvı kaybettiği düşünülürse; meyve suları vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırdığı gibi, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile bazı kanser türleri ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etkiler de göstermektedir. Sebze ve meyve suları susuzluğu giderdiği gibi, sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir.

)

Henüz hiçbir yorum yapılmadı.