Anevrizma tesbiti sonucu anjio kararı

26.07.2009

Merhabalar

2 sene önce göğüs kanseri teşhisi sonucu ameliyat ve arkasından radyoterapi ile kemoterapi tedavi yöntemlerini deneyen annem, kanser hastalarının olağan kontrollerine zamanında tabi tutularak sağlıklı bir dönem geçirmekteydi, ancak birgün sinir bozukluğu ile şüphelenip beyin tomografisi çektirmeye karar vermemiz ve bu tetkik sonucu anevrizma teşhisi konulması ile tedavi için yapabileceğimiz acil çözümü aramaya başladık. Bir üniversitenin eski rektörü olan profesör pozisyonundaki beyin cerrahı bir hocamızla 3 gün içinde kararlaştırdığımız randevu sonucunda anjio yönteminin uygulanmasına karar verilmiş, ancak anjio sırasında yolunda gitmeyen birşeyler olmuş ve beyin damarlarında birden fazla kanama başlamış. Dolayısıyla annem şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde yoğun bakımda uyumakta. Bize, operasyonlar sırasında oluşan ödemin her geçen gün daha da büyüdüğü söyleniyor ve şu anda kendisinin kurtulacağı konusunda hiç ümidim yok.

Gerek tıp, gerek uzay, gerek nano teknoloji konusundaki tüm bilimsel gelişmeleri çok yakından takip eden bir yazılım uzmanı olarak; kemoterapi uygulamasının vücuttaki tüm damarlar üzerinde ciddi zayıflık yarattığını çok iyi biliyorum. Bu nedenle kemoterapi hastalarının anjio operasyonuna tabi tutulmaması konusunda çok kararlı bir yapı sergileyerek, eğer bu kararın verildiği an yanlarında olsaydım kesinlikle karşı çıkar, hatta engellerdim. Şu anda benim yapabileceğim hiç birşey yok, ancak hocalarımızın da aynı şekilde yapılacak birşey olmadığını söylemesi, daha da ilginç geliyor. Gerekçe olarak da, operasyon sırasında oluşan kanamaların ve yarattığı ödemin vücut tarafından temizlenmesinin beklendiği söyleniyor.

Bunlara göre;

1. Anevrizma tesbiti yapılan hastalar, sağlıklı insanların kabaca 10/100'unu oluşturuyorken, bu hastalardan yine yaklaşık olarak sadece 1 tanesinin anevrizmaya bağlı olarak beyin kanaması ile hayatını kaybettiğini düşünecek olursak (10 milimetre büyüklüğündeki bir anevrizmanın kanama riski yılda yüzde birdir. Prof. Dr. Murat Günel-2004) ; kemoterapi ile damarları zayıflamış bir anevrizma hastasının anjio ile tedavi edilmesi kararını ne kadar doğru buluyorsunuz?

2. Vücutta bulunan kanserli yapının temizlenmesi için ameliyat kararı verebiliyorken, nasıl oluyor da başka bir yapının oluşumunu (operasyon sırasında beyinde oluşan ödem, beyin kanamasına müdehale edilmesini engelliyormuş.) vücudun kendi kendine temizlemeye başlamasını beklemek zorunda kalıyoruz? Vücut kanserli hücreleri de her gün defalarca yeniyor ve yok ediyor. Ayrıca kanserli hücre kitlesinin oluşum hızı, sözü geçen ödemin büyüme hızından daha küçük. Risk olarak bakarsak; sözünü ettiğim ödem bu hızla büyümeye devam ettiğinde, kanserden çok daha ölümcül rol oynamakta annem için.

Okuduğunuz ve yanıtladığınız için çok teşekkür ederim...)



Gönderilen Cevaplar

Yorumlar ve Deneyimler
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.
Eğer yukardaki soruyla ilgili daha önce bir deneyim yaşadı iseniz ve ya bir yorumunuz varsa burdan paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sorular