7 aylık kızımı kalp ekoğrafisinde 4mm çapında soldan sağa şant oluşturan asd sekundum saptandı deliğin zamanla kapanacağı söyleniyor çok korkuyorum sizcede korkulacak bir şey varmı yoksa rahatmı olmalıyım)
Sekundum ASD
Öncelikle geçmiş olsun. Korkacak bir durum yok, rahat olun. Bu yaş grubunda küçük ASD'ler (kızınızda olduğu gibi) genellikle pek bulgu vermez ve çocukta genelde pek ciddi bir şikayete neden olmazlar. ASD çapı küçük olduğu sürece ve çocukta kalp yetmezliğine neden olmadığı sürece kapanması için 5-6 yaşına kadar beklenebilir ve bu şekilde küçük ASD'ler genellikle 1-2 yaşına kadar kendiliğinden kapanırlar. Şant yönü zaten soldan sağa doğru olur, o konuda herhangi bir sorun yok. 5-6 yaşına kadar kendiliğinden kapanmayan ASD'ler eğer küçük çaplı ve uygun ise ameliyatsız olarak anjio laboratuvarında katater ile girilerek şemsiye yerleştirilmek suretiyle kapatılabilir. Şemsiye ile kapatılamayan ASD'ler genellikle 6-7 yaşına kadar yani çocuk ilkokula başlayıncaya kadar cerrahi olarak ameliyatla kapatılır. ASD kapatılma ameliyatları son derece başarılıdır ve cerrahi risk oranı çok düşüktür. O yüzden korkmanızı gerektirecek herhangi bir durum yok, rahat olun, fakat çocuğunuzun periyodik kontrollerini devamlı yaptırarak çocuğu kontrol altında tutmayı ihmal etmeyin. Saygılarımla,
ASD
ASD adı verilen ve kalbin kulakçıkları arasındaki bölme üzerinde yer alan açıklıklar oldukça sık görülen doğumsal kalp anomalileridir. Bu tip deliklerin, yaşamın ilk iki yılı içerisinde kendiliğinden kapanma olasılıkları oldukça yüksektir. İki yaştan sonra ise bu ihtimal yok denecek kadar azalır. Hastanızı izleyen doktor, bu delikten meydana gelen kan geçişini ve başka bazı kriterleri takip ederek size bir yol önerecektir. Bu tür deliklerin, bir an önce kapatılması gereken özellikte olanları olduğu gibi, belirttiğim zamana kadar beklenebilecek olanları da vardır. Bu tip delikler, günümüzde, cerrahi bir girişimle kapatılabildiği gibi, bir kısım delikler ise girişimsel kardiyolojik işlem ile (ameliyatsız yöntemle) kapatılabiliyorlar. Hastanızda bu yollardan birinin seçilmesi söz konusu olabilir. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Prof. Dr. H. T. Keçeligil, OMÜ Tıp Fakültesi, Samsun.