Doktor Bey, Eşim 37 yaşında, geçtiğimiz yıl Laparoskopi yöntemiyle 3cm. çapındaki böbrek taşı alınmıştı. Operasyon sonrasında, 0,5mm. çapında bir taşın daha bulunduğu ve bunun alınmadığı bilgisi verildi. Bir hafta sonra eşim yeniden sancılandı. Doktorumuz diğer taşı düşürmüş olabileceğini belirtti, ancak kesin sonuç için herhangi bir tetkik yapılmadı. Eşimin sigarayı bırakmasının ardından geçen 7 aylık süre içerisinde hızlı kilo artışı, içten gelen hararet hissi, yorgunluk, sıkıntı,el ve ayak bileklerinde şişlik ve deri üzerindeki nem hissi sebebiyle,ailesinde diabet hastalığı bulunmasını baz alarak, 07.07.2007 tarihinde, kan ve idrar testleri yapıldı, Testlerde dikkat çeken bölümler; kan şekeri 122, tokluk kan şek 232, LDL Kolestrol 158,30, LÖKOSİT 9,8 HEMOKRİT 48,9 ERİTROSİT 5,21 İDRAR RENK KOYU SARI, DANSİTE1025, GÖRÜNÜŞ BERRAK, GLUKOZ (-), PROTEİN(-),ASETON(-),BİLİRUBİN(-), NİTRİT(-) SONUÇ: 9-10 LÖKOSİT,10-12 ERİTROSİT ve 2-3 EPİTEL HÜCRESİ görüldü, şeklindeydi. Bu sonuçlara bakılıp eşime yalnızca,)
Kontrastsız üriner sistem spiral BT ve idrar kültürü antibiogram ile kontrol ettirelim.
böbrek taşı
böbrek taşı nedeniyle diabet olması söz konusu değil, taş 5 mm olduğundan böbrekten yola çıkmış olabilir buda ağrıya yol açabilir bu durumda IVP veya tomografi ile taşın yeri ve böbrekler üzerine etkisi anlaşılabilir . taş tıkama oluşturur bir konumdaysa bir yöntemle ortadan kaldırılması ve yolun açılması gerekir.
böbrek taşı
Eşinizin böbreğinde bılunan rezidiv taşının düşüp düşmediği ancak yapılacak tetkikler ile ortaya çıkabilir. İlaçlı (opaklı) CT taş hastalığında kullandığımız bir tanı yöntemi değildir. Opaksız tercih ederiz, böbreğin fonksiyonel durumunu da ortaya koymak için İVP çekeriz. Şeker hastalığı ile taş hastalığı arasında bir ilişki yoktur. Bağlı bulunduğum hastanede tüm tahlillerin yapılması mümkündür.Saygılarımla
Doç.Dr.Levent Emir
312/4178888