Merhaba 3 aylık gebeyim ve 64 kiloyum boyum 1,69 gebelik sürecince kilo almamam için nelere dikkat etmem gerekir teşekkürler.)
şuan çok iyi kilonuz. gebelikte kilo almamak değil de, dengeli ve yeterli kilo alımını tavsiye ediyorum size. öncelikle 3 ana- 3 ara öğün yapın 2,5 saat arayla. ana öğünlerde mutlaka et-yoğurt-peynir-yumurta gruplarından biri olsun. yanında karbonhidrat olarak ekmek-pilav-makarna-çorba. onun da yanında sebze-kurubaklagil gibi bir besin türü olsun. destek olarak da varsa salata ama şart değil. ara öğünlerde ise abartmadan meyve ve süt yeterli olur. ara ara bir öğünümüzü sütlü tatlı yapabilirsiniz. önemli olan sıklık, miktar ve ne zaman yendiğidir. bunun yanında, gebelikte tuz kullanımı çok önemlidir. tuz alın ve iyotlu olsunn... çokk önemliii. ama sadece yemeklere pişmeye yakın tencerede atın. ekstra tuzluk kullanmayın. özelllikle balık-ceviz-yumurta gebelikte bence sihirli besinlerdir... gebelik ayınız arttıkça kalori ihtiyacınız artacaktır... dzenli 15-20 dakika yürüyü yapmayı gnlük ihmal etmeyin...ayrıntılı diyet için mailim: diyetisyenyildiz@hotmail.com
HAMİLEYKEN
KALORİ
4. ayın ilk günü her gün, günde ek 300 kalori daha almaya başlayın meyve ve sebzelerden ve yağsız süt ürünlerinden. Kilonuzu gözlemleyin ve dikkatle ayarlamaları yapın.
PROTEIN
Her gün en az günde 60 gram protein yemelisiniz ki bu da günlük kalorinizin % 20-25 sidir.
KARBONHIDRAT
Bazı hamileler gestasyonel diyabet yaşarlar ( hamilelik sırasında ortaya çıkan diyabettir ) Bu durumdaki hamilenin günlük kalori ihtiyacının % 40-50 si karbonhidrat olmalıdır, daha fazlası değil.
YAĞ
Hamilelikte vücudun daha fazla yağa ihtiyacı vardır ve her günkü kalori ihtiyacınızın % 25-35 si ortalama yağlardan gelmelidir ama bu karbonhidrat ihtiyacınızla da ilişkilidir. SIZMA Zeytinyağı gibi monosature yağlar mutlaka tercih edilmelidir. ANCAK BU DAHA ÇOK YAG TÜKETIN ANLAMINDA DEĞİLDIR. YEMENIZ ISTENEN KALİTELI ARZU EDİLEN FAYDALI YAGLARDIR. Yani sızma zeytinyağı, kanola, ceviz, avokado, BITKISEL OMEGA 3 KETEN TOHUMU, BALIK YAGI ŞEKLİNDE OMEGA 3 VE BALIK; SIZMA ZEYTINYAGI VE KANOLA YAGI KULLANIN HERSEYE ( ızgara bolca balık yiyin + günde 5-6-7 adet ceviz yiyin + omega 3 hapları kullanın+keten tohumu unu yiyin her gün 3-4 yemek kaşığı çok güzeldir ve hem de posadır, tadı da çok güzeldir. Keten tohumunu tüm olarak yerseniz Omega 3 den yararlanamazsınız. Bunun için aldığınız keten tohumunu robotta çekip, un haline getirin. Sonra cam kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. ( tüm kaliteli iyi yağlar yukarıda yazdıklarımdır. )
POSA
Her gün, günde 25-35 gram posa yenmesi çok önemlidir. Sebzeler, meyveler, vücutta atık kalan ve bağırsakları süpürüp boşaltmaya yarayan şeylerdir ( portakal, elma, kuru uzum, ceviz, badem gibi hepsi, tüm kuru taneliler nohut kuru fasulyeler, bulgur, tam tahıllı ekmek, enginar, humus, vb. posa içerir. ) Bu konu ile ilgili yazdığım makalemi gözden geçirin.
SODYUM-TUZ
Hamile olmayanların aldığı gibidir. Şimdilerde ABD de bu günde 1500 miligrama düşürülmüş, yarı yarıya kesilmiştir herkes için. Varsa medikal sağlık vs nedenleri ile daha da kısıtlanabilir. Doktorunuzla konusun.
ALKOL
Hamileyseniz, asla içki içmeyin. Özellikle de HER AN HAMILE KALABILECEGINIZ DÖNEMDE VE TÜM HAMILELIKTE, erken fetus döneminde beyni gelişirken sizin içtiğiniz tek bir kadeh alkol, bebeğinizde geri dönülmez çok ciddi problemlere sebep olacaktır. ( ağır zeka gerilikleri, deformasyonlar )
SUNI TATLANDIRICLAR
ABD de FDA hamileler için sadece aspartame, acesulfame-K ve sucraloseu onaylamıştır. Diyabetik değilseniz, tıbben gerek yoksa asla kullanmayın
FOLIK ASIT
Hamilelikte ise folik asit miktarını günde 600 mikrograma çıkartın mutlaka.
DEMIR
Günde 27 miligram demire ihtiyacınız var. Hamile annelere verilen özel hamilelik vitamini içinde en az bu kadar da demir olanları seçilmelidir.
Bazı kadınlarda ise anemi= kansızlık vardır ve daha da fazla demire ihtiyaç duyulur. Bu da günde 60 miligrama kadar çıkabilir, mutlaka doktorunuzla görüşün.
ÇINKO
Hamilelikte günde 11 mg çinko şarttır. Eğer siz 18 yaşından küçükseniz, günde 13 miligram çinko şarttır.
KALSIYUM
18 yaşından küçükseniz, günde 1300 mg kalsiyum şarttır.
19-50 yaşlarındaysanız, günde 1000 mg kalsiyum şarttır.
SU
HERGÜN EN AZ 2 LITRE, YANI 8 BARDAK SU IÇMELISINIZ, BU MİKTAR YAZIN ARTABILIR
Sayın Nilgün AYDIN cevabı ile birlikte aşağıdaki makalelerini de okumanızı önerdi.
Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Kuralları
Posalı Beslenmek Nedir? Neden Önemlidir?