merhaba benim 19 aylık bebeğim var sorunu büyük çişini yapamaması çok dr götürdüm kimi duphalac verdi kimi lavman en son fakülte veya tam teşekküllü hastaneye götürüp uyutularak bakılması gerek dediler hangi hastaneye götürüp ne işlem yapacağımı bilemiyorum bi sakıncası varmı onuda bilemiyorum çok zor durumdayım ücretli olarak baktırabileceğim bi devlet hastanesi önerirmisiniz veya siz ankaradamısınız ne yapmam gerekiyor 5 veya 6 gün lavman veya fitil olmazsa işemiyor posalı yemekler yemiyor sadece çorba içiyor yeni yeni katı gıdalar yiyiyor ağlayarak büyük çişini yapıyor yardımlarınız için teşekkür ederim birde hangi branşa götürmem gerek gastro mu?çocuk cerrahimi teşekkür ederim)
Kaka Yapma Sorunu Olanlara Öneriler
Sabah erken kalkılmalı. Güne ılık su ve armut elma ile başlanmalı. Saat 8den önce kahvaltı bitirilmeli. Kahvaltı sonrası tuvalete gidilmeli. Tuvalet ihtiyacı ertelenmemeli. Beslenme saatleri düzenli olmalı. Öğün atlanmamalı. Düzenli günlük fiziki aktivite yapılamalı. Tuvalet terbiyesi durdurulmalı. Cezaya dayalı tedaviden kaçınılmalı ödül ve destek artırılmalı. Alaturka tuvalet tercih edilmeli (ıkınma daha kolay olduğu için). Tuvalet soğuk olmamalı. Klozet kullanılıyor ise çocuğun ıkınabilmesi için ayağını bastıracak tabure kullanılmalı. Tuvalet ihtiyacı olduğu saate çocuğun ilgisini çekecek herhangi bir aktivite olmamalı. Önerilen yeni gıdalar küçük miktardan başlanıp sabırla giderek artırılmalı. Lifden zengin gıda alınmalı. Günde en az iki kez meyve yenmeli miktarı gün be gün artırılmalı Kişi en az kilosu kadar lif almalıdır. “Müsli” denen tahıllı gıdalardan bol tüketilmeli. Rendelenmiş veya çırpıcı geçirilmiş sebze ve meyveler, aynı olumlu etkiyi gösterir. Çiğnenemeyen gıda rendelenmeli veya çırpılmalı. Sıvı alımı artırılmalı Çay kahve kola gibi içeceklerden kaçınılmalı. Ilık oturma banyosu yapılmalı. Armut, erik, elma suyu sorbitol içerdiğinden kabızlığa faydalıdır. Kalın barsağın boş tutulması amaç olmalıdır. Mısır ve muzdan kaçınılmalıdır. Sadece sütten oluşan beslenme kabızlık sebebidir. İnek sütü alerjisi dışında günde 2 kez alınan inek sütü kabızlık sebebi değildir. Hasta 1 yaşın üzerinde ise süt alınabilir. Pirinç, patates, nişasta gibi tamamı vücut tarafından emilen gıdalar kabızlık sebebi olabilir. Liften zengin beslenen kişiler bu gıdaları da alabilir.
0–4 aylık bebekler
Aç karına günde iki kez ılık su almalı. Anne sütünü azaltan hazır mamalardan kaçınılmalı. Günde iki kez elma veya armut suyu içirilmeli. Bebek karın masajı yapılmalı
5 ay 1 yaş
Tahıllara sebze ve meyvelere başlanır. Bal veya mısırlı gıdalar asla verilmez.
1–5 yaş
Günde 3 kez her türlü sebze veya meyve alması sağlanmalı (öğünün tamamını oluşturmamalıdır). Portakal ve mandalinanın lif içeriği zayıftır. Taze olması tercih sebebidir. Ancak şart değildir. Donmuş veya kurutulmuş olabilir. Kuru tahıllar yüksek lif içerirler. Mikserden geçirilmiş sebze meyve da aynı etkiyi gösterir.
Kepekli buğday ekmeği evde temel ekmek olmalıdır. Hastanın ekmeği ayrı olmamalıdır.
Op. Dr Mustafa Akman