İyi günler doktor bey;
babam 64 yaşında,şeker,tansiyon,kalp hastası ve bunun üzerine sol felç geçirip 2 gün sonra beyin kanaması geçirdi,1,5 ay evvel beyin ameliyatı oldu ve operasyon sırasında kafatasından parça alınıp karına kondu(ameliyat bitiminde tekrar yerine konacaktı,ama basınç fazla olduğundan konmadı)doktorları şu anda parçanın kafatasına konmasına gerek olmadığı,ilerde gerekirse 2.bir operasyonla konabileceğini, bunun bir riski, zararı olmadığını söylediler, şu anda kafasının sağ tarafı (sağ frontoperyatal bölge de ısh boşaltıldı) çok yumuşak dokunulunca içeri göçüyor, normaldede orası halen şiş ve şişlik ara sıra yer değiştiriyor,bsağ tarafa yatınca vs.içeri göçüyor, bu gerçekten önemli bir sorun mu? yerine konmazsa ne olur? ne gibi riskleri vardır? bu bizi çok endişelendiriyor, karındaki parça nasıl rahatsızlıklar verir? başıyla ilgili dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir? başını yıkayabilir miyiz?
teşekkürler. ederim.
saygılar. hasta 64 yaşında erkek.)
bunlar anlatılmış olmalıdır.. Kafa içi basıncı yüksek olduğu için kafa tası kapaılmamış, o ellediğiniz beyin dokusudur.O tarafın üzerine uzun süre yatırmayınız.... orada beyinde ödem olmasından dolayı kemik yerine konulamamıştır.. sağ daki cilt insizyonu iyileştiyse banyo yapılabilir ama fazla hırpalamayın.. Kemiğin ortalama 2-3 ay sonra (ilk ameliyatından) yerine geri konması şarttır.. konulmassa hava basıncının etkisi altında kalan beyin ezilir ve dolaşımı bozulur.. epilepsi dediğimiz sara nöbetleri oluşabilir..
yapılan ameliyat tüm türkiyede yapılabilen bir ameliyattır.. kafa tasının açılması sonrası çıkarılan kemik geri yerine konulamassa bacağa, karına veya yine hastanın başında diğer kemiklerin üzerinde saklanabilir..