Merhabalar; Öncelikle soruyu doğru kategoriye mi sordum emin değilim. Benim problemim kilo alamamak. 23 yaşında 1,89 boyunda bir erkeğim. Kilom ise 61. Bu sorun için iki kez doktora gittim, iki seferde de troid testi ve gaita incelemesi dahil derinlemesine araştırıldı ve herhangi bir sonuç bulanamadı. Genetik olduğu ve yapılabilecek birşey olmadığı söylendi. Acaba kilo almak için ne yapmalıyım, piyasada bir sürü protein vs. katkıları var ancak kullanma konusunda kararsızım. Teşekkürler;)
Kilo alamama sorunu
Kilo ve boyunuza göre Vücut Kütle İndeksiniz 17.VKİ normal sınırı 20-25 arası.Buna göre biraz kilo eksiği var. Ancak bu durum çok önemli derece değil. Tiroid,parazit vb araştırmalar yapılıp bir şey bulunmadığına göre;kalorili besinler (tatlı,unlu,yağlı vb.) kilo almanıza yardımcı olur. Ayrıca vitamin ve demir preperatı da başlanabilir. Yalnız dikkat edin aşırıya kaçmayın. Bir sürü masraf edip yapay ürünler almaya hiç gerek yok.
Kilo Alamama
elimde şu anda tablo yok ama eğer sık sık hastalanmıyorsanız ve tetkiklerde de önemli birşey çıkmsdıysa önemli sayılmaz.
Hatta yararlı bile olabilir ilerde şeker, tansiyon, kalp hastalıkları vs. hastalıklara yakalanma olasılığınız düşüyor.
bir hastalığa bağlı değilse kilo almanızı sağlayacak bir ilaç yok ancak spor yapmanız yararlı olabilir, bir diyetsyene de başvurabilirsiniz. yani yağ yerine kas taşıyın vücudunuzda.
sağlıklı bir yaşam dileğile
Dr. Deniz TANYEL
Kilo alamama sorunu
Öncelikle tam alanım olmadığını belirteyim. Ben halk sağlığının da altında bir dal olan iş sağlığı bilim uzmanıyım. Ancak genel bilgi olarak söyleyeceklerim tabiki var. İlk olarak vücut kitle indeksine göre [vücut ağırlığı (kg) / boyunuzun karesi (m cinsinden) ] 20' nin altında (17) bulunduğundan "zayıf" bir kişi olduğunuz doğrudur. Yapılan tetkikler de doğrudur. Ancak bir şey bulunamamış olması özellikle gaita testi için çok anlamlı değildir. Üç gün üst üste ilk büyük abdestten gaitada parazit yumurtası aranması gerekir. Bunda bile yumurta görülmeme olasılığı vardır. Ve yüksektir. Sizin zaman zaman karın ağrısı, makatta kaşıntı, sabahları ağzınızdan salya gelip yastığınızı ıslatması gibi yakınmalar varsa parazitten kuşkulanılmalıdır. Ayrıca tam kan sayımı yapılarak hemoglobin düzeyine bakılmış olduğunu normal bulunduğunu tahmin ediyorum. Eğer hemoglobin düzeyine bakılmadıysa baktırmalısınız. Ayrıca tüm bunların ötesinde anne, baba ve kardeşlerin vücut kitle indekslerine bakılmalıdır. Genetik olarak böyle bir yapınız olabilir. Beslenme düzeniniz nasıldır? Onun sorgulanması gerekir. Vücuda giren besinden elde edilen kalori ile yakılan arasındaki fark vücutta kilo alımında rol oynar. Çok hareketli ve yetersiz beslenen biri iseniz yine kilo alamamanız doğaldır. Son olarak piyasada satılan ürünler yerine her hangi bir Devlet Hastanesinin diyetisyeni ile görüşürseniz, daha fazla yararlanacağınızı düşünüyorum. Saygılarımla... Dr. A. Kadir ATLI
kilo alamıyorum
yapılan kan ve diğer tahliller normalse ki öyle anlaşılıyor,kilo almak için uğraşmayın yapılan araştırmalar normalin altında kiloya sahip kişilerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğunu göstermiştir . mutlu kalın
her sonucun bir nedeni olmalı
Nasıl Kilo Alınır?
Öncelikle zayıflığın nedenini anlamak gerekiyor. Eğer hormonal nedenlerden dolayı zayıflık meydana gelmişse, hormon tedavisi olmak yeterli oluyor. Parazit gibi asalaklardan dolayı ise ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılıyor. Parazit ya da kurt gibi asalak canlılar ortadan kaldırıldığında kendiliğinden kilo alınabiliyor. Ancak eğer beslenmeden kaynaklanıyorsa beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekiyor. Bir de kilo alınırken bu ister istemez yağ olarak depolanıyor. Yani kilo alınırken yağlanmak kaçınılmaz. Ancak iyi bir beslenme düzeniyle en aza indirmek mümkün . Zayıf kişiler için sofra düzeni yemeğin ısısı, mönü çok önemlidir.
Kişinin günlük enerjisi saptandıktan sonra + 1000 kalorilik enerji eklenerek bir tedavi uygulanılır. Bu yüzden ilk önce beslenme alışkanlığı saptanır. Öğünler artırılır ve üç ara üç ana öğün olarak düzenlenir. Ara öğünlerin içeriği besin değeri yüksek yiyeceklerden oluşmalıdır.
Enerji daha çok karbonhidratların çoğaltılmasıyla sağlanmalıdır. Yağlarda yapılan artış bulantıya sebep olmaktadır.
Diyet proteini 1,5 gr\kg şeklinde ayarlanmalıdır. Proteini daha yüksek vermek mümkün olmakla beraber bazı amino asitlerin serotonini arttırmalarıyla iştahsızlık oluşur. Bu yüzden proteini daha fazla arttırmak olumsuz etki yapar.
Diyetin vitamin ve mineral içeriği zengin olmalıdır. Özellikle B grubu vitaminler yoğun verilmelidir. Bu gruptaki vitaminler iştah artışı sağlarlar.
Diyetin en önemli özelliklerinden biriside hacim yönünden az besin kalitesi yönünden zengin besinlerden oluşturulmasıdır.
Akşam yatmadan birkaç saat önce ise mutlaka birşeyler atıştırmakta fayda var. Çünkü gece uykudayken metabolizma yavaşlıyor. Yani yatmadan önce tenilen yemekler kilo olarak geri dönüyor. Bir de yağlı yiyeceklerden çok proteinli yiyeceklere yönelmek gerekiyor. Tabi ki enerji açısından karbonhidratlı yiyeceklerin de menü de olması lazım. Özellikle mısır, pirinç, yulaf, buğday ve bu ürünlerden yapılmış yiyeceklere yönelmek gerekiyor. eğer bunlar da çözüm üretmediyse tekrar e-mail atın.