3,5 yaşındaki oğlumuzda 1 aylık dönemde bademcik ve geniz etinde hızlı bir büyüme oldu. Doktorumuz bu hızlı büyümenin reflü kaynaklı olabileceğini en azından tetikleme yapabileciğini belirtti. Sonuç olarak ikisininde alınması gerektiğini söyledi. Gerçekten çocuk özellikle geceleri nefes alamaz duruma geldi. Sormak istediğim şey ise doktorumuz bademciklerin tekrarlayan enfeksiyonlar göstermediği için tamamının değil %80'e yakın bir kısmının alınmasının daha uygun olduğunu söyledi. Şu ana kadar bu şekilde bir tonsillektomi ameliyatı hiç duymadık. Bu durumun avantaj ve dezavantajlarından bahsedebilirseniz çok memnun oluruz. Bir kaç gün içinde adenotonsillektomi olacağız ancak çocukta ciddi bir bademcik enfeksiyonu var. Doktorumuzun tavsiyesi ile antibiyotik kullanıyoruz. Bu durum operasyon için bir engel oluşturur mu? Son olarak çocuğun karakterinde ve uyku alışkanlıklarında keskin değişiklikler gözlemliyoruz. Örneğin çok hareketli oyunlardan hoşlanmasına rağmen yattığı yerden oynamak, uykuyu sevme)
kısmi bademcik ameliyatı
Böyle bir ameliyat yöntemi mevcut. Son zamanlarda bu yöntemi tercih eden hekimler mevcut. Enfeksiyon mevcutsa ya da yeni geçirmişse zaten hiçbir şekilde yapılması uygun değildir. radyofrekans yöntemi sadece büyük ancak bademcik enfeksiyonundan muzdarip olmayan hastalarda tercih edilmelidir. Ameliyat sonrasında kalan bademcik parçası içinde kistler oluşabilmektedir. Benim tercih ettiğim bir yöntem değildir, ancak yapılabilir.
Kısmi tonsillektomi
Dünyada bazı hekimlerin kullandığı, benim uygulamadığım, intrakapsüler tonsillektomi adı verilen ve bademciğin bir kısmının bırakıldığı bir yöntem vardır. Ben ameliyatın bademcik iltihabı geçirildikten en az 3 hafta sonra yapılmasını öneriyorum. Çocuğunuzun geçirdiği enfeksiyon başka bir enfeksiyon ise 10-14 gün de yeterli olabilir. Geçmiş olsun.