Ufak yaştan beri evden dışarı çıktığım andan itibaren aklımda köpek korkusu var, ya karşıma köpek çıkarsa ve ilerde köpek çıktığı anda yolumu değiştiriyorum, akşamları dışarı çıkamıyorum, bundan dolayı acaba bu panik atak hastalığı mıdır ve tedavisi var mıdır, diğer insanlar gibi dışarıda rahat dolaşabilir miyim?)
Yaşadığınız durum Psikoloji ve Psikiyatride Özgül Fobi olarak adlandırılır. Özgül fobiler, bazı durumlar veya nesnelerden duyulan mantıksız/aşırı korkudur. Özgül fobiler, fobiler grubu arasında en yaygın olan türüdür ve en sık görülen özgül fobi türü hayvan fobileridir. Köpek, kedi, böcek, yılan fobileri en yaygın olan bazı hayvan fobilerindendir. Hayvan fobisi olan insanların bir kısmı o hayvanla kötü bir deneyimden sonra (örn. köpek ısırması) fobilerinin başladığını ifade ederler. Bir kısmında ise böyle bir başlatıcı olay bulunamaz. Fobik hasta tipik olarak kendine rahat bir gündelik yaşam sağlamayı mümkün kılacak bazı kaçınma davranışları geliştirir. Oturmaya gidilecek-gidilmeyecek arkadaşlar bellidir (köpek-kedi var veya yok). Televizyonda korkulan hayvanla ilgili belgeseller seyredilemeyebilir. Nerelerde dolaşılacağı da belli kurallara bağlıdır. Bazı durumlarda hayvanın fotoğrafından bile korkulabilir. Fobiler yüksek bir kaygıya ek olarak bedensel tepkilere de neden olmaları bakımından önemli bir psikolojik problemdir fakat pek çok fobi psikoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi tekniği ile hastanın özelliklerine ve eşlik eden başka psikolojik bozuklukların bulunup bulunmamasına bağlı olarak ortalama 8-10 seansta çözülebilmektedir.
Fobiler, ortaya konulan korku ve kaygı/anksiyetenin, bunların nedeni olduğu söylenilen durum ile orantısız ve abartılı şekilde geliştiğini görürüz. Kişi, fobi geliştirdiği nesne ya da duruma ilişkin tepkinin abartılı, aşırı ve mantıksız olduğunun farkındadır, ancak bu tepkilere engel olamaz, onları kontrol edemez. Bu nedenledir ki kişi, kendisinde fobi tepkisi gelişmesine neden olan yer, durum ve nesnelerden uzak durmak için yüksek bir efor sarfeder, ısrarlı bir şekilde kaçınır. Bu korkular kişinin özgürlük alanını sınırlandırdığı, tek başına baş etmekte güçlük çektiği aşamada tedavi gerektirir hal almış demektir. Tedavi edilmediği takdirde ömür boyu sürebilen ve kişinin yaşamını çekilmez hale getirebilen fobilerin tedavisinde bilişsel-davranışçı tekniklere dayanarak geliştirilen bir psikoterapi yaklaşımı oldukça etkili sonuçlar vermekte, fobiler kalıcı şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.