Sayın mustafa özbek, soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ancak ben tam olarak sorularımın cevabını alamadım. Özellikle 1 ve 2. sorularımın cevabı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Konu başlığı ile ilgili metin:
Selamlar
34 yaşındayım 11 yaşında bir çocuğum var. Şu an yaşadığım kentte ilk defa kadın doğum uzmanına gittim. O nedenle kim iyidir kim daha az iyidir bilemiyorum. Adetimin bitiminden sonra 2 gün lekelenme tarzında ve sonrasında 4 günde kahverengi bir akıntı olması nedeniyle doktorun muayenehanesine gittim. Yapmış olduğu usg sonucunda, kitle, myom tarzı bir şey olmadığını serviks üzerinde yapmış olduğu muayene sonucunda da büyük belirgin bir yaranın olduğunu söyledi. Ve bunun üzerine kullanmam için Monodoks 100 mg, donaxyl 6 lı tablet ve ponston 500 mg ilaçları verdi. İlaçların bitiminden sonra pap smear testi yaptı ve sonucunu bugün aldım. Sonucu ve bu sonuca göre yapılacak tedaviyi doktorum anlattı. Ancak ben yeterince ikna olamadım bu sebepten dolayı size danışmak istedim.
Sistapatoloji raporu:
Makroskopi : Hazır 1 adet yayma preparat. (PAP ile boyandı)
Mikroskopi : Yaymada yüzeyel ve intermediar hücreler ile bol miktarda parabazal hücreler izlenmektedir. Zeminde laktobasiller, eritrositler ve nötrofil lökositler görülmektedir. Endoservikal hücreler izlenmiştir.
Tanı: Malignite veya intraepitelyal lezyon yönünden negatif servikovajinal smear. Erozyon bulguları.
İkna olamadığım konular:
1- pap smear testi olumlu dahi olsa 3 ay sonra ve sonrasındaki 6. ayda tekrar smear testi yapılması gerektiğini, ayrıca yakma ve dondurma işlemlerinin kesin tanısının konulmasından sonra yapılması gerektiği konusunda internette bolca yazı okudum. Buna rağmen doktorum bana yapmış olduğu tek bir smear testine dayanarak hemen yakma işlemini yapak istedi.
2- Yeni bir hamilelik düşünmekteyim. Bu yaranın doğuma bir engeli olabilir mi? Yakma işlemini şimdi yapmış olsaydım doğum sonrası tekrar yakılan bölgede bir sorun olurmuydu?
3- Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.?
4- Smear açıklamasında Tanı bölümünde kanser olmadığını söyledi ama mikroskopi bölümünde hep izlenmiştir görülmüştür kelimeleri geçmekte ve de bu beni tedirgin etmekte doktorumdan da bununla ilgili bir açıklama alamadım. Yakma işlemi üzerine konuştu durdu.
İlginizi bekliyorum.)
dondurma ve yakma ile hastalıklı doku ortadan kalktığı için tam tedavi şansınız yüksek.... senede bir smear yeterli genç hanımlarda.. yine endişeniz varsa kolposkopi denen testi yaptırınn.. çocuk isteğine gelince yara tedavi edildikten sonra rahat bir şekilde hamile kalırsınız.yaranın kendisi çocuk sahibi olmayı engelleyebilir..