ii akşamlar benm kardeşimin bir sorunu var.gittiği doktor kendisinde ciddi polmenar darlık vre demiş.bunun ne olduğunu tam olarak açıklayabilirmisiniz...)
Pulmoner darlık
Pulmoner darlık, yani latince adıyla pulmoner stenoz, kalpten çıkarak akciğerlere kirli kanı götüren ana damarda meydana gelen darlık demektir. Dogustan meydana gelir, yani sonradan olmaz. Pekcok tipi vardir, bunlar arasinda kabaca pulmoner kapak seviyesinde darlık, kapak altı veya uzeri seviyede darlık ile birlikte kalpte delikle birlikte olan darlıklar gelir. Hemen hepsinin tedavisi cerrahi olmakla birlikte cok az bir kısmına cerrahi tedavi yapılmadan katater ile anjiyoda balon tedavisi yapılabilmektedir ama balon yapılanların yine çok büyük kısmında ileride yine darlık oluşmakta ve cerrahi girişim ihtiyacı doğmaktadır. Pulmoner darlık tiplerinin hepsinin hem cerrahi açısından hem de hastanın geleceği açısından ciddiyet durumu farklıdır. Erken yakalanmış, hafif darlıklarda cerrahi tedavi ile sonuçlar çok başarılıdır, geç vakalarda uzun süreli siyanoz (morarma)'a bağlı çeşitli yan etkiler meydana gelebilmektedir. Hastanın yaşı da sonucu etkileyen diğer önemli bir sorundur. Hastanın yaşı ve darlığın seviyesi veya ciddiyeti bilinmeden hastanın geleceği konusunda yorum yapmak doğru değildir. Konunun uzmanları Kalp Damar Cerrahlarıdır.
OP.DR. BUGRA HARMANDAR
Pulmoner Darlık.
İyi günler dileklerimle cevap yazıma başlıyorum. Pulmoner darlık çok ciddi bir kalp sorunudur. Kalpten çıkan iki büyük atardamardan birisi olan akciğer atardamarının başlangıç kısmında yer alan pulmoner kapak adı verilen kalp kapağındaki darlığı ifade eder. Her ne kadar kardeşinizin yaşını belirtmemiş olsanızda, ondaki bu pulmoner darlığın doğumsal özellikli olduğu kanısındayım. Pulmoner darlık, herhangi bir ilaç ile tedavi edilemez. Belirli bir dereceye varmış olan pulmoner darlığa girişimde bulunulması gerekir. Bu girişim bazan kardiyologlar tarafından yapılabilen bir girişimsel kardiyolojik müdahale olabilmekle beraber, çoğu defa bir açık kalp ameliyatı şeklinde olmaktadır. Kardeşinizin, açık kalp ameliyatlarının yapılabilmekte olduğu bir büyük kalp-damar cerrahisi merkezine başvurmasında fayda vardır.
Prof. Dr. H. T. Keçeligil,
OMÜ Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cer. AD, Samsun