Merhabalar, son zamanlarda retinaya kök hücre nakli adı altında birçok çalışma yapıldığını duyuyoruz. Bu çalışmalar ne aşamada acaba? Söz konusu çalışmalar ile retinadaki ölmüş olan sinir hücrelerinin yenileneceği ve bu sayede retinasındaki hücrelerin ölmesi sebebiyle az gören veya aynı sebeple hiç görmeyen kişilerin görme yeteneğine yeniden kavuşacağı söyleniyor. İngiltere, Amerika ve birçok ülkede bu konuyla ilgili çalışmaların yapıldığı farelerde olumlu sonuçlar alındığı ve bir kaç hastada da olumlu sonuçlar alındığı belirtiliyor. 5-10 yıl içerisinde bu olayın rutin bir katarakt ameliyatı kadar basit olacağı söyleniyor. Bu çalışmalar ne aşamada acaba? Birde şunu öğrenmek istiyorum mesela retinadaki damarı( atar damarı veya toplardamarı veya her ikisi birden ) tıkanan ve bu tıkanıklık sebebiyle hücreleri ölen ve görmesini kısmen veya tamamen kaybeden bir kişiye hücre nakledildiğinde bu kişi görme yeteneğini yeniden kazanabilir mi? yoksa damar tıkalı olduğu için eklenen yeni hücreler de ölür mü acaba?)
Kimse yokmu acaba bu sitede ?
Merhaba ben varım. Hoşgeldiniz. Siz bize doçentlik sorusu sormuşsunuz. Konuyu da biraz internetten araştırmışsınız. Öncelikle şunu söyleyeyim: 1- Bu çalışmaların hiçbiri şu an resmi tedavi protokollerinde yok. Henüz FDA ya da avrupadan onay alan bir tedavi şeklide değil. Bir tedavi şeklinin ya da ilacın tedaviye girebilmesi birkaç ya da onlarca senelik çalışmalar gerekir, bir kaç fazda çalışmalar yapılır. Bunun için öncelikle hayvan deneyleri yapılır. Evet hayvan deneyleri aşaması geçildi artık kök hc tedavisinin. Daha sonra geniş serilerde insan çalışmaları yapılır. Şu an kök hc tedavisinde çok fazla insan çalışması yok. Ama devam eden çalışmalar ya da az sayıda hasta içeren bazı çalışmalar var. 2- Bu tedaviler en azından önümüzdeki 10-15 sene boyunca kör hastayı keskin nişancı yapacak seviyeye asla getiremez. Zaten vaka takdimlerinde de genelde hastaların cisimlerin gölgelerini eskisinden daha iyi seçebildiklerinden bahsediliyor. Uzun dönem sonuçlarını bekleyip görmek lazım. Basında genel olarak magazin boyutu ön planda olan ve umut dağıtan haberlere pek itibar etmemek gerekiyor. Tıpta çok hızlı gelişmeler var. Katedilmesi gereken uzun bir yolumuz olduğu açıktır. Ancak, diğer bazı tıp dallarında alınan başarılı sonuçlar, göz hastalıkları alanında da bu başarılı sonuçların er geç alınabileceği umudunu canlı tutmaktadır.
İşin magazin yönünü değil direkt olarak İngiltere ve amerikadaki tıp dergilerini ve göz profesörlerinin demeçlerini okuduk sizin dediğiniz gibi en az 15 yıl filan demiyorlar max 10 yıl içinde basit bir katarakt ameliyatı gibi olacak diyorlar. Japonyadaki göz profesörünün bu alandaki çalışması sebebiyle Nobel tıp ödülü almasının ardından hükümetin yüklü bir bütçe ayırması ve japonyada bu işin ciddi olarak çalışmalarının yapılması ayrıca İngiltere Amerika ve bir çok ülkede bu alanda çaışmaların yapılıyor olması olayın ne kadar hızlı ilerlediğini göstermiyormu ? zaten kök hücre konusunda ilk ve en yaygın çalışma alanını retina bölgesinde olduüuda bu tezi desteklemiyormu ?