evlenirken hangi testler yapılıyor hastalık çıkarsa bu nasıl söyleniyor bir hastalığım çıkarsa bunu gelin tarafıda öğrenirmi )
evlilik öncesi testler
SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGESİ (18.03.2002 / 4134) –Ek 2
“... evlilik öncesi sağlık kurumuna yapılacak başvurular, günümüzde önemi artan bulaşıcı hastalıklar ve genetik geçişli hastalıklarla ilgili bir danışmanlık hizmeti verilmesi için fırsat olarak değerlendirilmeli, kişiler olası riskler, sonuçları, korunma yoları konusunda bilinçlendirilmelidirler.”
• Evlenmeye engel hastalık bulunmadığına dair sağlık raporları Sağlık Ocakları ve AÇSAP Merkezlerince verilmelidir.
• Muayene ve danışmanlık hizmetleri verilirken eş adayları birlikte Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda belirtilen frengi, gonore, yumuşak şankr, lepra, tüberküloz, akıl hastalığı; bunlara ek olarak AİDS, Hepatit B ve C hastalıkları ayrıca genetik geçişli hastalıklar ile ilgili olarak sorgulanmalı ve genel bir muayene yapılmalıdır. Bu görüşme sırasında adı geçen bulaşıcı hastalıklar, genetik geçişli hastalıklar ve aile planlaması konularında tıbbi danışmanlık verilmeli, bu hastalıkların şüphesi veya varlığında neler yapacakları adaylara anlatılmalıdır. Dıştan açıkça görülebilen muayene bulgusu yoksa sağlık raporu düzenlenmelidir. Hekimin muayene sırasında adı geçen hastalıklarla ilgili şüphesi olması veya eşlerle yapılacak danışmanlık görüşmesi sırasında eşlerden birinin talep etmesi halinde ücretleri kendileri tarafından ödenmek üzere gerekli testler yapılmalıdır. Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda evlenmeye engel hastalıklar olarak zikredilen bazı hastalıkların tedavi olduğu halde kişilerde kalıcı fiziksel veya serolojik sekel bırakabildiği göz önüne alınmalı (örneğin cüzzam, frengi) bu kişilerde muayene veya serelojik bulguları olmasına rağmen tedavi durumları göz önünde bulundurularak rapor düzenlenmelidir. Daha önceden mevcut hastalık kayıtlarının sadece sağlık kuruluşları tarafından ve kişisel haklar gözetilerek değerlendirilmesine dikkat edilmeli, şahısların rencide olmasa önlenmelidir.
• Akıl hastası olduğu bilinen veya hekimin akıl hastası olduğunu düşündüğü kişilerin ise tam teşekküllü Devlet Hastanelerinde değerlendirilerek evlenmeye engel hali olup olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporu almaları gerekmektedir.
1 Ocak 2002’de yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesi evlenmek üzere başvuran çiftlerden istenen belgeler arasında evlenmeye engel bir hastalıklarının olmadığına ilişkin bir sağlık raporunu da saymaktadır. Yine evlenmeye ilişkin yürürlükteki mevzuat arasında bulunan 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 122. Maddesine göre de “evlenecek erkek ve kadınlar evlenmeden evvel muayeneye tabidir”.
demektedir
İlgili evlendirme dairesinden bilgi alabilirsiniz,çiftlerin evlenecekleri kişide bulaşıcı hastalık ya da başka bir hastalık olup olmadığını bilmeye hakları vardır
Mevzuat evlenecek kişilerin cinsel ilişkiye girmeden ya da çocuk yapmadan hastalıkları olup olmadığının tespit edilmesi prensibine dayanır
Sizinle ilgili testleri siz ve hekiminiz bilir ancak sizin bildiğiniz sakıncalı bir durumu hayat arkadaşı ya da partnerinizden gizlemeniz doğru değildir,hukuki açıdan da sorun yaşayabilirsiniz
evlilik raporu
evlenme öncesi genellikle hepatit B, frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar araştırılmaktadır ancak uygulama yurt çapında farklılıklar gösterebilmektedir. bu nedenle yaşadığınız yerdeki uygulama ile ilgili bilgi alabilmek için raporu alacağınız kurumdan bilgi almanız yararlı olur.