Doktorlarımıza sormak istediğim, benim için çok ehemmiyet taşıyan bir sorum olacak, annem 48 yaşında bir ev hanımı, geçtiğimiz aylarda beyinde basınç ve tek gözünde görme kaybı şikayetiyle hastaneye yattı. Doktorumuzun yaptığı tetkikler sonucu ‘tümör selebre’ teşhisi konuldu. Bazı uzmanlar beyninde biriken fazla sıvı sonucu gözünde ödem oluştuğu ve bel bölgesinden sık sık su alınarak hastalığının giderilmeye çalışılabileceği görüşünde, öte yandan tek gözünde görme kaybı oluştuğundan doktorumuz ameliyat olup bel bölgesine takılacak ‘şant’ (suni damar) ile görme kaybını giderilebileceği ancak bu ameliyat sonucunda bir beyin kanaması riski olduğundan bahsetti, bu duruma gerçekten ailece çok endişeleniyoruz, benim uzmanlarımıza sormak istediğim şu:
Bu tür ameliyatlarda başarılı olma yüzdesi nedir, bahsedildiği gibi enfeksiyon kapma ve beyin kanaması riski yüksek mi? Annem için bir çok uzmana danışmamıza rağmen bizi ameliyat olması veya olmaması hususunda tatmin edici bir yanıt alamadık, vereceğiniz cevap bizim için hayati önem taşıyor, ilginize şimdiden teşekkür ederim. )
"Psödotümör serebri" tanısı doğru ise yapılacak işlem de doğrudur. Gelişmiş merkezlerde (yılda 1000-1500 ameliyatın üstünde beyin ve omurilik girişimi yapılan merkezlerde) belirtilen risk oranı %1-2dir.
bir gözdegörme kaybı sebebi iyice araştırılmasındabencefayda vari pseudotümör serebri demeden önce başkaşeylerebakmak lazım. bu arada belinden ölçülensıvının basıncı önemli.kalıcı bir şant takmadan öncebelki hastane ortamında yatarak belden sıvıyı birkac gün dışarı birdrenaj sistemi ile alıp gözün düzelmedurumunabakmaklazım eğer düzelme olursao zaman şant takılır ve korkmayınşantta risk oranı o kadarkorkutacak düzeydedeğil kanamadan ziyadeilerdetıkanması ya daenfeksiyon kapması gibi durumlardaha önemli. BayramÇırakDoç.Dr Pamukkale üniv. 05322764321