İMPLANT
Diş çürükleri, dişeti problemleri ve diş kayıplarına neden oldukça, eksik dişlerin yerine konulması da bir zorunluluk olarak, diş hekimliği tedavi metotlarının içine giriyor.
Eksik dişin yerine konulmasında yüzlerce yıl hep kron kısmını taklit eden restorasyonlar yapıldı. Hâlbuki diş, çene kemiğinde kron ve kök olmak üzere iki kısımla yer almaktaydı. “Kökler çene kemiğini desteklemek ve kronunu basıncını çene kemiğine iletmek görevini taşımaktadırlar. Kökler gidince çene kemiğinde erimenin asla önüne geçilmez.”
Biz çiğneme yaparken yediğimiz yiyecekler, dişlerimize baskı yaparak beyne bir impuls (uyaran) gönderir. Bir çok zaman hiç dişleri olmayıp tamamen damaklı protez kullananların “yediğimden bir zevk almadım” demesinin sebebi budur. Çünkü bu impuls, damak protezlerle iletilemez.
Protez ve köprü yapımında yan dişlerin kesilmesi ve bu restorasyonların eskimesi soncu alttaki dişlerde çürümenin ve dişeti problemlerinin oluşması araştırmacıları yan dişlerden bağımsız, tamamen orijinal diş sistemini kron ve kök olarak taklit eden implantlara yöneltmiştir.
BRANEMARK ve arkadaşları fare deneylerinde titanyumun kemik tarafından kabulünü görünce bu yapay kökleri icat etmişlerdir.
Zaman içinde gerek tasarımları, gerekse kullanılan bölgeye göre çeşitleriyle implantlar çok yol kat ettiler. Günümüzde ideal şartlarda yapılan bir implantın başarısı %99’dur.
İMPLANTIN YAPISI
İmplant gerçek diş gibi iki kısımdan oluşur. Kron kısmı= kron dişin kök kısmı = implant. İmplantın yapısının yivli olması çene kemiğine masaj etkisi yapması ve daha geniş yüzeyle tutunması içindir.
İMPLANT AĞIZDA HANGİ BÖLGELERDE KULLANILIR?
İmplant tek diş eksikliğinde kullanıldığı gibi birden fazla diş eksikliğinde de kullanılır.
TEK DİŞ EKSİKLİĞİ
Diş kaybının hemen akabinde implant uygulanabilir. Özellikle ön dişlerin kaybının hemen ardından uygulanması estetik anlamda hem dişetinin korunması hem de kemik dokuda herhangi bir çökmenin olmaması açısından önemlidir.
BİRDEN FAZLA DİŞ EKSİKLİĞİNDE
Tek taraflı tüm azıların kaybında hastaların genellikle hareketli protez kullanmaları gerekmektedir. Bu nedenle implantlar, hastalarımıza tekrar sabit protez kullanma şansı tanır.
Kemik kaybının çok olduğu çenelerde önceden çene kemiğine müdahale edip kemik ekleme işlemi yapılabilir. Üst çenede sinüsün aşağıya sarktığında SİNUD LİFTİNG yapılır. Bu işlemler implantların yerleştiği seansta yapıldığı gibi kemik yerleştirilmesinin ardından 2-3 ay beklemek de gerekebilir. Bu beklemenin ardından implantlar çene kemiğine yerleştirilir.
TAM DİŞSİZLİK
Dişlerin tamamen kaybedildiğinde özellikle alt çenede zamanla kemikte kayıp olur. Dişler çene kemiğini besleyen organlardır. Dişler çekilince hem çene kemiği desteğini yitirir hem de çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptıkları basınç adeta bir masaj etkisiyle kemiklerde kan dolaşımını arttırır.
DİŞ KAYIPLARINDA ÇENE KEMİĞİ DE ERİR!
Bu nedenle damak (total) protez kullananlarda zamanla protez bollaşır. protezin altına sürekli yiyecekler kaçar. Bir simit ya da incir yemek adeta ıstırap olur. Çünkü taneleri ya da çekirdekleri protez altına kaçıp oldukça can acıtır.
Alt çenede dil sürekli protezi yerinden oynatır. Vuruklar ve yaralar gerçekten çok sıkıcıdır. Bu nedenle alt çeneye takılan 2-4 adet implant alt protezin oynamasına, altına gıda kaçmasına engel olur.
Alt üst tamamen dişsiz hastalarda ise üst dişlerde de sıkıntı varsa orada da 2-4 implant uygulanır.
Çene kemiğinin uygun olduğu durumda üst çeneye 8, alt çeneye 6 implant ile kişi tamamen sabit protezlere kavuşur. Tekrar tamamen dişli olmak hastaların hayat kalitelerini oldukça yükseltir.
İMPLANT KİMLERE UYGULANIR?
- 18 yaşını geçmiş bireylerde. (Şayet 18 yaş öncesi diş kaybı var ise; kayıp ön diş kaybı bile olsa mutlaka yer tutucular takılarak kemik gelişiminin tamamlanması beklenir.)
- Kemik yapısı uygun, sistemik durumu iyi kişilerde,
- Sigara tüketimi 14 adet altı olanlarda. (14 üstü olanlarda uyarılarak onay alınana uygulanabilir.)
İMPLANT KEMİK ERİMESİ OLANLARDA UYGULANIR MI?
Kemik erimesi olanlarda implant özellikle tavsiye edilir. Çünkü implantların yivli yapısı yemek çiğnerken kemiğe yaptığı basınç kemikte masaj etkisi yaparak kan dolaşımını arttırır. Kemik erimesi olan kişilerde spor yapması önerilir. İmplantlar da kemiğe yaptığı basınçla bu masaj yapar. Yani kemik erimesi olanlarda implant önerilir.
KALP, ŞEKER, TANSİYON HASTASINA İMPLANT YAPILIR MI?
Eskiden bu hastalara implant yapılamayacağına dair inanış vardı. Artık bu hastalıklara sahip kişilerde doktor konsültasyonu alınarak gerekli tetkikler yapılıp implant uygulanabilir.
Şeker hastalarında şekerin kontrol altında olması çok önemlidir. Şekeri kontrol altında olup ağız hijyenini sağlayan bir bireyin normal sistemik sağlığı iyi bir bireyden farkı yoktur.
İMPLANT UZUN VADEDE KİŞİYE PARA KAZANDIRIR MI?
İmplant çene kemiğine ideal şartlarda yerleştirildiğinde ve hastamız tarafından iyi bakılıp kontrolleri yapılırsa uzun yıllar kullanılır. Bu nedenle tekrar tekrar yenilenen restorasyon maliyetleri hesaplanırsa evet İMPLANT KİŞİYE PARA TASARRUFU SAĞLAR. Diğer dişlerin kayıpları söz konusu olduğunda tek diş eksikliğinde kullanılan implant üstü protez değiştirilerek yeni takılan implantlarla bağlantı kurulup tekrar yeni yapılanmada kullanılır. Bu bağlamda İMPLANT KİŞİYE PARA KAZANDIRIR. Bir kongrede dinlediğim bir konuşmacının sözünü aktarayım. Uzun bir yola gidiyorsunuz hangi arabayı seçersiniz.
® MURAT
® FERRARİ. İmplant size konfor sağlar.
İMPLANTIN ÖMRÜ NE KADARDIR?
İmplant iyi bakımı yapılır ve kontrolleri düzenli yapılırsa 5-15 yıl kullanılır. Ağızda 20-25 yıl duran implantlar vardır.
İMPLANTLARIN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
İmplantların boyun çapları normal dişlerden daha dar olduğundan özellikle arka grup dişlerde araya gıda kaçma durumu oldukça fazla olur. Bu nedenle normal diş fırçalamanın yanında diş ipi, arayüz fırçası mutlaka kullanılmalıdır. Birden fazla implant olan ağızlarda ağız duşu (waterpick) kullanılması önerilir.
İMPLANT KONTROLLERİNDE NE YAPILIR?
İmplant kontrolünde dişin üst dişle olan ilişkisine bakılır. Aynı zamanda röntgen kontrolüyle implant etrafındaki kemik miktarı kontrol edilir. Hijyenik kontrolleri yapılır.
İlk kontrol 3 ay sonra, diğer kontroller 6 ayda bir yapılır. Bu noktada implant hasta takip kartlarımız vardır. Bu kartlara randevu zamanları işlenir. LÜTFEN KONTROL RANDEVULARINIZI ihmal etmeyin.
- İmplant nasıl imal edilir?
- İmplant tedavi öncesi hazırlık
- İmplantın başarısında sigaranın etkisi
- İmplant tedavisinde estetik
İMPLANT NASIL UYGULANIR?
MUAYENE: İmplanta karar vermeden önce kişide diş kaybının sebebi araştırılmalıdır. Çünkü diş kaybı nedeni implantın kullanım ömrünü etkiler. Aşırı dişeti problemli bir bireyde mutlaka dişeti problemleri giderilip iyi bir ağız bakımı yapılmalıdır. Kişiye de tam bir hijyen eğitimi verilmelidir.
RÖNTGEN TETKİKİ: İmplant kemiğinin yerleştirilmesi için kemiğin miktarı ve o bölgenin tetkiki için röntgen film alınır. Panoramik film dediğimiz tüm dişleri gösteren röntgen filmi gerekli ölçümler için yeterlidir. (Genelde) Fakat kemiğin ince olduğu, tüm dişlerin kaybının ve kaybın telafisinin istendiği uygulamalar çene kemiğinin 3 boyutlu görüntüsünü veren CT’ler çekilir. Bu 3 boyutlu görüntülerde bilgisayar ortamında implantları sanal olarak yerleştirmek mümkündür. (Not link ver) Bu yöntem dünyada kabul görmüş en gelişmiş teşhis yöntemidir.
PLANLAMA: Röntgen ve gerekli olduğu durumda CT’lerle yapılan tetkiklerle planlamalar yapılır. Bu planlamalar hastamızla mutlaka paylaşılır. Kaç implant takılacak, ne kadar süre iyileşme beklenecek ve sonucunda nasıl bir protez yapılacak tek tek konuşularak implantın yerleştirileceği tarih belirlenir.
PREMEDİKASYON: İmplant ameliyatı öncesi gerekli görülen ilaçlar verilir. Ameliyat öncesinde (1 saat) aspirin dışında bir ağrı kesici alınır, karın tok bir şekilde muayenehaneye gelinir.
STERİLİZASYON: İmplant yerleştirilmeden önce implantın yerleştirileceği oda özel ultraviyole ışıkla steril edilir. Kişinin oturacağı koltuk, kişinin üzeri, aletler tek kullanımlık steril örtülerle örtülür. Bu görüntü ürkütücü olabilir ama implantın steril bir ortamda yerleştirilmesi sizin sağlığınız açısından gereklidir. Diş doktorunuz ve yardımcısı steril önlükler giyer, steril eldivenler takar, hijyen son derece önemlidir. Ağız dezenfekte edilir.
ANESTEZİ: Dolgu yapılırken ya da çekim yaparken kullanılan anestezi tekniği ve solüsyonu kullanılır. Hatta dolgu yapılırken ki gibi…
İMPLANTIN YERLEŞTİRİLMESİ
Biz dolgu yaparken “DÜNYANIN EN SERT DOKUSU YANİ MİNEYİ KESİYORUZ. ÇENE KEMİĞİ DİŞ MİNESİNİN YANINDA OLDUKÇA YUMUŞAKTIR. DİŞ MİNESİNDE DOLGU YAPARKEN YUVA AÇARIZ. İMPLANT YAPARKEN DE YUVA AÇILIR. İmplant çapına ve uzunluğuna göre yuva şekillendirilir. İMPLANT YUVAYA YERLEŞTİRİLİR. İmplantın vida formunda olması implantın çene kemiğine vidalandığı ya da çakıldığı gibi bir inanç oluşturur. İmplant ameliyatı sonunda hastada büyük bir şaşkınlık gelişir. Çünkü kişi implantın yuvaya yerleştirilmesinde basınç, ağrı ya da konforsuz bir his hissetmez.
İMPLANT AMELİYATI SONRASI
Gerekli antibiyotik ve ağrı kesiciler önerilir. Buz uygulaması ve tavsiye kağıdı ile kişi uğurlanır. Yara iyileşmesine son derece katkıda bulunan OZON uygulaması gerek implantın uygulandığı seans gerekse de ertesi gün uygulanır. Bir hafta sonra dikişler alınır.
OSTEOİNTEGRASYON: İmplant yivlerinin arasının kemikle dolma aşamasıdır. Hekimin takdirine göre 2-6 ay beklenir.
PROTEZ AŞAMASI: İmplant tam anlamıyla kemiğe tutunduğunda protetik aşamaya geçilir. Önceden planlamaya göre protezler yapılır.
OZONTERAPİ: Vücutta hastalık sebebi olan birçok mikroorganizma oksijensiz ortamda yaşar. (aneorap) Oksijensiz ortamda yaşayan bir mikroorganizma için Osausage2sausage’den daha güçlü yapıya sahip olan Osausage3sausage oldukça öldürücü özelliğe sahiptir. Osausage3sausage aynı zamanda yara iyileşmesinin daha hızlı olmasını sağlar. Kan damarlarında bozulma hipereminin önüne geçer.
Ağrıya sebep olan enzimler üzerinde de olumsuz etkisiyle ağrı kesici ve ödem çözücü özelliği vardır. Bu artı özellikleri ile ozonterapi diş hekimliği sektörüne de girdi.
OZONTERAPİ AĞIZDA NASIL KULLANILIR
- Aft ve uçukların tedavisinde, Aftlar oldukça ağrılı lezyonlardır. Ozon ağrı kesici ve yara iyileştirici özelliği ile aftın iyileşmesini kolaylaştırır. Uçuk da bildiğiniz gibi HERPES SİMPLEX’in oluşturduğu patolojilerdir. Osausage3sausage’ün virüs üzerinde oluşturduğu olumsuz etki uçuğun iyileşmesini kolaylaştırır.
DİŞETİ İLTİHAPLARINDA: Dişeti iltihaplarının oluşmasında aneorop mikroorganizmaların etkisi kaçınılmazdır. Bu nedenle dişeti tedavisine ek olarak dişeti cebine uygulanacak Osausage3sausage mikroorganizmayı öldürür.
İMPLANT AMELİYATI SONRASINDA
İmplant ameliyatı gerek çekimli, gerek çekimsiz flap kaldırarak olsun yara iyileşmesindeki olumlu etkileriyle Osausage3sausage oldukça faydalıdır. Ödemin oluşmasını engellediği için ameliyat sonrası şişkinliği minimale indirir. Ayrıca serumfizyolojiğin içine ozon uygulanıp hastaya gargara olarak verilirse yara iyileşmesine de faydası olur.
ÇOCUK DİŞLERİNDE tüssürscaleont uygulamaları öncesinde ve dolgu altında dezenfeksiyonda kullanılır. Çürük dişin temizliği maalesef mekanik temizlikle yapılır. Ozonun ağrısız, sızısız çürük kaldırıcı etkisi yoktur. Mekanik temizlik gerekli önlemler alındığında zaten çocuğa ağrı vermez.
BAŞLANGIÇ HALİNDEKİ çürüğe ozon uygulandığında çürük yapıcı mikroorganizmaları öldürdüğünden “Ozonterapi çürük önleyici özelliğe sahiptir.”
ÇOCUKLARDA APSE yapmış dişin dezenfeksiyonunda, gargrenli dişin tedavisinde.
ÇEKİM SONRASI çekim kavitesine uygulandığında çekim kavitesinin mikroorganizmalardan temizler. Yara iyileştirici özelliği nedeniyle yara iyileşmesi çok daha çabuk olur.
KANAL TEDAVİSİNDE kanalın mikroorganizmalarda temizliğinde,
AĞIZ KOKUSUNUN GİDERİLMESİNDE kokuşmaya neden olan mikroorganizmalar üzerinde öldürücü etkisinden dolayı ağız kokusunun giderilmesinde diğer yöntemler yardımcı olur.
APSE NEDENİYLE yüzün şiştiği durumda şişin indirilmesine yardımcı olur.
İMPLANTLARIN KONTROLLERİNDE ozonla yapılan dezenfeksiyon işlemi periimplantitis oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
PERİİMPLANTİTİS TEDAVİSİNDE özellikle alt total protezlerin desteklenmesi amacıyla uygulanan alt iki implantın etrafında oluşan periimplantitis oldukça dirençlidir. Bu bölgenin tedavisinde ozon oldukça yardımcıdır.
Alternatif tedavi yöntemlerinden olan OZONTERAPİ hemen hemen hiçbir yan etkiye sahip değildir. Bu nedenle diş hekimliğinde yardımcı tedavi olarak gönül rahatlığı ile kullanılır.
)