İmplantlar, dişetlerinizin altındaki çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen metal materyallerdir. Yerleştirildikten sonra, üzerine protez diş yapılır.
İmplantların Fonksiyonu Nedir?
İmplant çene kemiğinize kaynadığından dolayı, yapay dişler için sabit destek sağlarlar. İmplantlara takılan köprü ve protezler, ağzınızın içinde kaymazlar ki bu, yemek yemek ve konuşmak için gereklidir. Bu sabit destek, protez ve köprülerin yanı sıra, implantlar üzerine yerleştirilen kuronların, geleneksel köprü veya protezlere göre daha doğal hissedilmesini de sağlar.
Bazı bireylerde, geleneksel köprü ve protezler, yumuşak doku yaraları , zayıf destek dişler veya kusma eğiliminden dolayı rahat olarak kullanılamamakta veya hiç kullanılmamaktadır. Ayrıca, geleneksel köprüler, eksik dişin yol açtığı boşluğun her iki tarafındaki dişe tutturulmak zorundadır. İmplantların bir avantajı da, yeni dişinizi/dişlerinizi tutturmak için bitişik dişlerin kaplanmasını ve küçültülmesini gerektirmemesidir.
İmplant uygulanabilmesi için, sağlıklı dişetleriniz ve implantı destekleyecek yeterli kemiğinizin bulunması şarttır. Ayrıca, bu yapıları sağlıklı tutmayı ilke edinmeniz gerekir. Düzenli ve doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyareti, implantların uzun vadeli başarısında kritik öneme sahiptir.
İmplantlar genellikle diğer yöntemlerden daha pahalıdır.
Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) , iki tip implantı güvenli bulmaktadır. Bunlar:
- Endosteal implantlar: Bu implantlar, cerrahi yöntemle, çene kemiğine direkt olarak implante edilirler. Çevredeki dişeti dokusu iyileştikten sonra, orijinal implanta bağlantı sağlayacak materyali takmak için ikinci bir operasyon gerekir. Son olarak, yapay diş (veya dişler) tek başına veya köprü ya da protez üzerinde grup halinde implanta takılır.
- Subperiosteal implantlar: Bunlar, dişeti dokusunun hemen altındaki çene kemiğine takılan metal bir çerçeveden oluşurlar. Dişeti iyileştiğinde, çerçeve çene kemiğine sabit hale gelir. Çerçeveye takılan materyaller, dişetlerinden dışarı çıkar. Endosteal implantlarda olduğu gibi, yapay dişler, daha sonra implantalara monte edilir.
İmplantlar Ne Kadar Süre İle Kullanılabilir?
İmplantlar genellikle, implantın uygulandığı bölgeye, hastanın ağız hijyeni kurallarına dikkat etmesine ve diş hekimi kontrolüne gitmesine göre, 10 ila 20 yıl arası kullanılabilmektedir. Azı dişleri daha çok gerilim, yıpranma ve aşınmaya tabi olduğundan dolayı , bu implantlar, ön dişlerdeki implantlar kadar uzun ömürlü olamamaktadır.