Ağız kuruluğu diş çürüğü, dişeti iltihaplanmaları ve beslenme bozukluğuna neden olur, mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Ağız kuruluğu olan kişilerin alkol, tütün ve acı gıdalardan kaçınmaları gerekiyor. Uyurken odada nemlendirici cihaz bulundurulmalı, dişler florlu diş macunuyla sık sık fırçalanmalı ve eczanelerde satılan yapay tükürük preparatları öğünlerden ve yatmadan önce mutlaka kullanılmalıdır.
Tıpta “xerostomia” denilen ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin yetersiz çalışması sonucu oluşur. Tükürük miktarındaki yetersizlik, diş yüzeyinde aşırı miktarda gıda ve bakteri plağı birikmesine yol açar.Tükürük miktarının yetersiz olması, diş çürüğü, dişeti iltihaplanmaları ve beslenme bozukluklarına neden olur. Tükürük miktarındaki yetersizlik, tükürük yapısında bulunan kalsiyum ve fosfat gibi bazı minerallerin de azalmasına sebep olarak diş çürüklerinde artışına neden olur. Ayrıca ağız kuruluğu, çiğneme ve yutma güçlüğünede neden olduğu için beslenme bozukluklarınında oluşmasına etkendir.
Tansiyon, alerji, antidepresan, ağrı kesici gibi ilaçların kullanımı ile radyoterapi ve kemoterapi nin yan etkisi olarak da ortaya çıkan ağız kuruluğu; sürekli devam eden boğaz ağrısı, dilde yanma, ağız kokusu, konuşma güçlüğü, dudak ve dudak kenarlarında çatlama gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir .
Sonuç olarak dikkate almamız gereken ve bir uzmanın yardımına ihtiyaç duyduğumuz bir rahatsızlık olup sebepleri mutlaka araştırılmalıdır.
Diş Hekimi Yalın Sümer