Aile Hekimi
Toplumsal sağlığın korunmasında; hastalıkların teşhis ve tedavisinde görev alan ve tüm kişilere eşit şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı sunan doktorlara aile hekimi adı verilir. “Genel pratisyen” olarak da tanımlanabilen aile hekimliği görevi için tıp eğitiminin alınması zorunludur.
Görev tanımlamaları ve sorumlulukları giderek fazlalaşan aile hekimleri aile sağlığı merkezlerinde görev yapar ve her TC vatandaşının ikamet ettiği merkez göz önünde bulundurularak bir aile hekiminin hizmetine ataması yapılır.
Aile hekimleri merkezi atama sonucunda belirlenebildiği gibi başvurulması durumunda değiştirilebilmektedir. Aile hekiminin verdiği hizmetlerden memnun olmayan vatandaşlar dilekçe hazırlayarak yazılı olarak veya internet üzerinden talepte bulunabilirler. Aile hekimleri ve hastalar arasındaki uyum oldukça önemlidir; çünkü hastaların sağlık durumları ile ilgili ilk temasa geçecekleri uzmanlar aile hekimleridir.
Aile hekimlerinin sorumluluklarının her geçen gün arttığından az önce bahsetmiştik. Ancak detaylandırmak bu görev tanımının önemini bir kere daha gözler önüne serilmesi açısından önem taşımaktadır.
Aile Hekiminin Sorumlulukları
Aile Hekimlerinin Amaçları
Aile hekimlerinin amaçları ile aile hekimliği uygulamasının amaçları arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır. Sağlık sorunları ile ilgili destek alma imkanları kısıtlı olan vatandaşlara yarar sağlayıp, toplumun sağlık bilincini arttıran ve hastalıkların tanı ve tedavisini üstlenen aile hekimlerinin temel amaçları şu şekilde özetlenebilir.