Alerji Hastalıkları
Bağışıklık sisteminin normalde sağlığa zararlı olmayan maddelere karşı aşırı duyarlılık göstermesi sonucunda salgılanan histamin kimyasalının neden olduğu tepkimelere alerji denir. Alerjik hastalıklar birçok farklı uyarıcıdan kaynaklanabilir. Alerjik hastalıkların neden olduğu sorunlar hastalık özelinde değişebildiği gibi kişiden kişiye de farklılık göstermektedir.
Hayat kalitesini azaltan, tam olarak bir tedavisi bulunmayan ancak alınan önlemlerle semptomları baskılanabilen alerjik hastalıkların birçok çeşidi bulunmaktadır.
Alerjik Hastalıklar Nelerdir?
Alerjik hastalıkların çeşitliliği alerjisi olan kişilerin tedavilerini kompleks hale getirmektedir. Aynı kişide birden fazla alerjik rahatsızlık da görülebilir. Sadece belli dönemlerde etkisini hissettiren ve kişilerin sağlığını etkileyen alerjik hastalıklar olabildiği gibi mevsimlerden bağımsız olarak belirtilerini hissettiren hastalıklar da vardır. En yaygın görülen alerji hastalıkları şu şekilde sıralanabilir;
Alerjik Hastalıklar Neden Oluşur?
Alerjik hastalıkların oluşması için kişilerin bağışıklık sisteminin alerjen maddelere reaksiyon göstermesi ve onları tehdit olarak algılaması gereklidir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi alerjiye neden olan çoğu alerjen insan sağlığı için zararlı değildir. Fakat vücut bu alerjenlerle temasa geçtiğinde bağışıklık sistemi onları virüs ya da bakteri olarak algılayıp savunma mekanizmasını devreye sokar. Bu açıdan yaklaşıldığında alerjiye neden olan temel faktörün alerjenler değil, kişilerin bağışıklık sisteminin harekete geçirdiği histamin salgısı olduğu sonucuna varılabilir.
Alerjik hastalıklara neden olan, diğer bir deyişle histamin salgılatan çeşitli alerjenler bulunmaktadır.