Ön Tanı: Baş Ağrısı.
Beyin MR incelemesinde:
Bulgular;
Her iki serebral hemisferde periventriküler ve subkortikal beyaz maddede yaygın T2 hiperintensiteleri görülmektedir. Bazal ganglionlarda beyin sapında patolojik sinyal değişikliği saptanmamıştır. Korpus kallozum kalınlığı ve sinyal intensitesi tabiidir. Perikallozal alanda sinyal değişikliği saptanmamıştır.
Serebral sulkuslar ve serebellar foliolar belirginleşmiştir. Ventriküler sistem normal genişliktedir. Kavum septum pellisidum at vargea varyasyonu görülmektedir.
Suprasellar sistern sellaya herniyedir ve hipoviz bezi ileri derecede incelmiştir. Bilateral optik sinir çevresinde subaraknoid mesafe genişlemiştir. Optik sinirde belirgin tortiyozite görülmemektedir. Optik sinirin glob indentasyonu saptanmamıştır.
Sağ vertebral arter hipoplaziktir ancak akım sinyali tabiidir Sol vertebral arter ve baziller arter genişliği ve sinyali tabiidir.
SONUÇ:
- Serebral ak maddede mikrovasküler iskemik sinyal değişiklikleri
- Empty sella ve beraberinde optik sinir çevresinde subaraknoid mesafe genişlemesi ( Bulgular psödotümör serebri açısından destekleyici bulgular olmakla birlikte optik sinir tortiyozitesi ve retinal bası bulgusu yoktur bu açıdan klinik bulgularla beraber değerlendirilmesi faydalı olacaktır.)
* 10 cc'lik kontrast madde kullanılmıştır.
1 .Beyin kabuğu altındaki bölgelerde yaygın olarak kılcal damarların tıkalı olduğu bölgeler gözlenmiş. Bunlar genel olarak başağrısı yapmaz ama tekrarlayan tıkanmalar felç açısından risk oluşturduğundan sebebin bulunması ve tedavi planlanması gereklidir. 2. Beyin orta kesimindeki ventrikül dediğimiz sıvının dolaştığı alan normalde olması gerekenden daha fazla bölümlenme yapmış , bu da bir varyasyondur, hastalık değildir. 3. Göz siniri çevresindeki sıvının dolaştığı alan normalden geniş bulunmuş. Yalancı beyin tümörü = iyi huylu beyin içi basınç artışı hastalığı açısından muayene bulgularıyla karşılaştırma önerilmiş. Bu durum hastalarda bazen başağrısı yapabiliyor, tedavisi olan, ameliyat gerektirmeyen endişelenmeye gerek olmayan bir durumdur. Geçmiş olsun.
Hasan Bey peki hangi bölüme gösterip nasıl bir tedavi yöntemi izlemeliyiz
Nöroloji bölümü tedavi konusunda size yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun.