Başağrısı hepimizin yaşadığı bir tecrübedir. Başağrısının o kadar nedeni vardır ki; nereden kaynaklandığını bulmak için hem tecrübeli olmak hem de iyi bir şekilde araştırmak gerekir. Kafada olan organ ve dokuların hemen hepsi başağrısının nedeni olabilir. Kaslar, kulaklar, dişler, beyin damarları ve zarları, sinüsler. Başağrısı basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi beyin kanaması, tümör gibi daha ciddi nedenlerden de kaynaklanabilir.
Migren başağrısı da insanlar arasında bilinen bir hastalıktır. Burada beyin damarlarında geçici bir genişlemenin başağrısına neden olduğu düşünülmektedir. Migren kadınlarda daha sıklıkla görülen başın genelde bir tarafında, zonklama şeklinde olan başağrına sebep olur. Aralıklı olarak gelir, 3 saatten 3 güne kadar uzayan başağrısına yol açar. Bulantı, kusma yapabilir. Migrenli hasta fiziksel ortamdan kolay etkilenir. Kuvvetli ışık, gürültülü ortamlar başağrısını arttırır. Sakin, sessiz, loş ortamlar ise rahatlatır. Migrenli hastanın başağrısı şiddetli olduğu için işten güçten düşürür. Hanımlar ev işlerini neredeyse yapamayacak duruma gelirler. Neyse ki bu rahatsızlık ilerleyici değildir ve başağrısının dışında önemli bir sakatlığa yol açmaz. Ayrıca uygun ilaçlarla pekala güzel sonuçlar alınabilmektedir.
Başağrısının çok sık görülen tiplerinden biri de sıkıntı, stres, yoğun çalışma, dinlenememe gibi durumlarda ortaya çıkan gerilim başağrısıdır. Bunda sıkıştırma şeklinde başağrısı olur. Spor, masaj, ağrıkesici, rahatlatıcı ilaçlarla başağrısı giderilebilir.
Aslında en dikkat edilmesi gereken ağrılardan biri, ani başlayan şiddetli başağrılarıdır ki gençlerde de görülebilir. Eğer birlikte bulantı, kusma, şuur kaybı gibi durumlar varsa en yakınınızdaki bir hastaneye başvurmanızı öneririz. Çünkü bu bir beyin kanaması olabilir. Beyin damarlarındaki baloncuk denilen damar şişkinliklerinin patlaması sonucu ya da yüksek tansiyona bağlı damarın yarılması sonucu meydana gelir. Hızla müdahale yapılmazsa hayati tehlikesi vardır. Zamanında girişim ile tehlike ortadan kaldırılabilir.
Bir başka ağrı tipi de usul usul başlayıp uzun süre bazen yıllarca devam eden ve giderek artan, sabahları daha sık olan başağrısıdır. Künt bir ağrı varsa; ağrının sıklığı, şiddeti zamanla artarsa, bulantı ,kusma, bilinç bozukluğu, bayılmalar başlarsa beyinde bir tümörden şüphelenmek gerekir. Nöroloji uzmanı muayenesi ve gerekirse beyin tomografisi ya da manyetik rezonans görüntüleme ile teşhis konulur.
Beynin içinde yüzdüğü beyin omurilik sıvısının miktarındaki artış da başağrısına sebep olur. Hatta bu durum giderilmezse görme bozukluklarına yol açabilir.
Sinüzit, ani tansiyon yükseklikleri, ateşli hastalıklar (özellikle menenjit) başağrısının nedenlerinden bazılarıdır.
Neden ne olursa olsun hepsinin kendine göre ayrı bir tedavi şekli vardır. Anlatılanlara uyan başağrılarınız varsa bir nöroloji uzmanına görülmenizi tavsiye ederiz.