SAYGIDEĞER HOCAM; DÜŞÜK GRADELİ GLİAL TÜMÖRLERDE, AMELİYAT EDİLEREK GROS TOTAL OLARAK ÇIKARILDIĞINDA VE DOKTOR TARAFINDAN KEMOTERAPİ İLE RADYOTERAPİ ÖNERİLMEDİ İSE BU HASTALARIN BEYNİNDE TEKRAR NÜKS ETMEDİĞİ TAKDİRDE YAŞAM YÖNÜNDE HER HANGİ BİR KISITLAMA OLURMU? BAZILARI 10 YIL YAŞAR DİYE YORUM YAPMAKTADIR. TÜMÖR GROS TOTAL OLARAK ÇIKARILDI İSE BU TÜMÖRÜN TAMAMEN ÇIKARILDIĞI MANASINA GELMEZMİ? BU TÜMÖRLER BENİNG OLARAK KABÜL EDİLEBİLİRMİ VE SON OLARAK NÜKS ETME İHTİMALİ NEDİR? SAYGILARIMLA
beyin tümörü
Düşük dereceli glial tümörler denince bunlar içinde birçok alt grup vardır (pilositik, oligodendrogliom, oligoastrositom, gangliogliom, diffüz astrositom v.b) ve bunların her birinin genel seyri birbirinden farklıdır. Maalesef histopatoloji kaynaklı sorunlardan ötürü tüm bu değişik tümör grubu genellikle tek bir grup içinde değerlendirilimeye çalışılıyor. Ve sonuçta da gerçeklere ulaşılamıyor. Bu tümörlerin ancak dörte biri gros total olarak çıkartılabilir özelliktedir. Bunların da alt tipine göre total çıkartılsalar bile 15-20 yıl sonra nüks görülme oranları çok yüksek. Pilositik astrositomlar (onların da hepsi değil) dışında hemen hepsi total çıkartılsalar bile nüks etmektedirler. Dolayısı ile tamamen benign kabul edilmeleri bana göre doğru değildir. Total çıkartıldıkları halde nüks etme özellikleri biyolojik tabiatlarına bağlıdır.
mrb bendede düşük gradli glial tm var doktorum takip önerdi 1 yıldır takip altındayım ve değişiklik yok.siz sanırım ameliyet oldunuz benimle paylaşabilirmisiniz yaşadıklarınızı?