Vücut diş köklerinin dibinde oluşan enfeksiyon tamir edilemiyor mu?
Veya şöyle diyeyim, apse oluşuyor antibiyotik kullanıyoruz geçiyor, eğer kanal tedavisi vb. işlem yaptırmazsak sonra tekrar tekrar apse oluşuyor. Bu ardışık kereler bizi hasta eden kanalda birikmiş olan bakteriler midir?
(Bir yerde antibiyotikler bu bölgeye ulaşamıyor gibi birşey okudum ama yanılıyor olabilirim)
Teşekkür ederim
vücudumuzun bir özelliği de ölü olanı atarak canlılığını sürdürmek istemesidir. bakteriler dişinizin sinirine ulaşıp onu öldürdükleri zaman dişinizde bir takım reaksiyonlar başlar. ölü olan şey nasıl bir müddet sonra çürüyüp kokuşmaya başlarsa dişinizin siniri de öldükten sonra çürümeye ve asidik iltihap elemanları üretmeye başlar. kök ucundan dışarı taşan bu elemanlar dişinizin kemik içerisinde kendine yol bulursa ( asitli olduğu için kemiği eriterek) iltihap dışarı akar ve kronik hale dönerek belirtileri azalır. ama yol bulamazsa o bölgedeki basıncı arttırıp doku ve sinirlere baskı yaptığı için şişme ve şiddetli ağrıya yol açar. ölü olanı atmak isteyen vücut dişin etrafındaki kemik dokusunu eriterek dişin sallanması ve o bölgeden çıkmasını kolaylaştırmak için yanıt verir. kanal ted. dediğimiz olay ölü olanı oradan çıkartarak yerine bakteri üremesini ve sızmayı önleyen preparatlar koymak ve bu reaksiyonu engellemektir. sadece antibiyotik kullanımı tedavinizi tamamlamaz. olayı bir müddet kronik hale çevirir. bu yüzden dibi iltihaplı olarak nitelediğiniz dişlerinizin madde kaybı fazla olmadan önce kanal tedavisi yapılarak tedavinizin tamamlanması gerekir. umarım açıklayabilmişimdir. geçmiş olsun..
antibiyotiklerle sadece baskılayabiliriz, vücudun savunma mekanizmaları oradaki enfekte dokuları ve artık maddeleri akyuvarlarıyla temizlemeye çalışır ve çoğu zaman bunu başarır. öte yandan; vücut direnci düştüğü anda yaniden apse oluşmasının sebebi ya kaynak açıktır yada mikropların gücü halen devam etmektedir. geçmiş olsun
Apseli dişin içinde kan damarı bulunmayacağı için antibiyotikler diş apselerini tamamen kurutamazlar.