Merhaba, ben 18 yaşındayım. 1.60 boyundayım ve 70 kiloyum, düzenli yememe ve tatlı türü şeyler yemememe rağmen kilo veremiyorum, bol su da içiyorum, ne yapmam gerek bilmiyorum, okul ve işten dolayı diyet uygulayamıyorum, sabah evden kahvaltımı yaparak çıkıyorum, aralarda bitki çayı içiyorum, öğlenleri aşırıya kaçmadan yemeye dikkat ediyorum, akşamları da hafif şeyler yiyip erken yatıyorum, sorun tam olarak ne anlayamadım, geçen yaz düzenli spora da gitmiştim, bir faydası dokunmadı açıkçası, etrafımdakiler kilo verdiğimi söylüyorlar ancak tartıldığımda tam aksini görüyorum, iğneyle zayıflama yöntemleri varmış, bende işe yarar mı acaba?)
Hormon bozukluğu durumunda; aşağıda ki tetkik ve tedavileri yapmadan diyete başlamak başarısızlıkla sonuçlanır.
Tiroit hormonu: Tiroit bezi T4 ve T3 adlı iki tip hormon salgılar. Tiroit hormonu azlığı metabolizmayı yavaşlatarak daha fazla kilo verilmesini önler.
İnsülin hormonu: Bu hormon kanda çok yüksekse kan şekerinde düşmeler yapar. Kan şekeri düşmeleri ise şekerli gıdalara saldırmamıza neden olarak kilo almaya yol açar, zayıflamakta başarısız olunur.
Ghrelin hormonu: Mideden salgılanan bu hormon, kilo vermeye başladıkça kanda artmaya başlar ve bizi yemek yemeye yöneltir.
Oreksin: Beyinden salgılanan bu hormon da zayıfladıkça yemek yemeyi artırır.
Leptin: Yağ dokusundan salgılanan bu hormondaki değişiklikler de kilo vermeyi önler. Yağ kaybettikçe veya kilo verdikçe kanımızdaki leptin hormonu düşer. Düşük leptin düzeyleri beyni uyararak yemek yemeyi artırır.
Önce bunlara baktırıp, sonra bir diyetisyenden yardım alın.
Sayın Nilgün AYDIN cevabı ile birlikte aşağıdaki makalelerini de okumanızı önerdi.
Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Kuralları
hormonel bir problem olabilir, tiroid hormonlarına özellikle baktırmanı tavsiye ederim....