Çocuklarda el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır? El kidliliğinden oluşabilecek mikrobik hastalıklar nelerdir?
El yıkama
İnfeksiyon (Mikrobik Hastalık) korunmanın birinci kuralı el yıkamadan geçer. Ellerin yıkanması önemlidir. Bunun için ;
EL YIKAMA TEKNİĞİ
El yıkama sabun, deterjan veya dezenfektan ile olmalıdır, yalnızca su ile yeterli dekontaminasyon sağlanamayabilir.
Eller yıkanırken kol saati ve bütün takılar çıkarılmalıdır. CDC (Centers for Disease Control and Prevention), el yıkamayı “ellerin tüm yüzeylerinin köpükle kaplanarak en az 10 saniye boyunca ovalanması” olarak tanımlamaktadır. El yıkamanın standart prosedüründe (Şekil 1) eller;
(A) Avuçlar birbirine değecek şekilde,
(B) Sağ avuç sol el sırtının üzerinde, sol avuç sağ el sırtının üzerinde,
(C) Parmaklar birbirine geçmiş olarak avuçlar birbirine değecek şekilde,
(D) Parmaklar birbirine bitişik olarak şekilde parmak sırtları diğer elin avucunun içinde,
(E) Sağ başparmağın sol avuç içinde rotasyonel hareketlerle ovalanması, sol baş parmağın sağ avuç içinde rotasyonel hareketlerle ovalanması,
(F) Sağ elin parmak uçlarının sol avuç içinde rotasyonel hareketlerle ovalanması, sol elin parmak uçlarının sağ avuç içinde rotasyonel hareketlerle ovalanması şeklinde beşer kez ileri ve geri hareket ettirilmelidir (13).
El yıkama süresinin ne kadar olması gerektiği tartışmalıdır. 9.5 saniyeden başlayıp 20 hatta 30 saniyeyi öneren yazarlar da vardır. Musluk, ellerin yeniden kontaminasyonunu önlemek için tercihan bir kağıt havlu parçası ile kapatılmalıdır. Otomatik, dirsek veya ayakla açılıp kapatılan musluklar tercih edilmelidir.
Yaklaşık bilinen bütün infeksiyon hastalıkları el yolu ile bulaşabilir.
Çocuğunuz içinse sürekli kendiniz yıkamalı ve onunda bunu görmesini sağlamalısınız diye düşünüyorum. Kolay yıkayabilmesi için önlem alınması önemlidir.