27 haftalık prematüre doğan bir bebeğim var şu anda kimlik yaşı küvezde kaldığı süre içerisinde 4. evre beyin kanaması geçirdi ve akabinde hidrosefali gelişti.5 kez şant ameliyatı geçirdi.düzenli olarak göz kontrolleri yapıldı bu esnada gözlerinde önemli bi sorun olmadığı söylendi.7 ocakta göz kontrolümüz vardı gittik fakat kızım bu muaynenin öncesinde ve sonrasında sürekli epilepsi nöbetleri geçirdi.nöbet ilaçlarını verdim yapılan ilk muaynede gözlerinin görmemesi gibi bir sorun olduğu söylendi sonra gözlerine baktıklarında gözlerde bi sorun yok dediler daha sonra vep uygulaması yapıldı ve p100 dalgası olmadığı yani görmediğini söylediler. merak ettiğim kızım nöbet geçirdikten sonra zaten bilinç kaybına uğruyor rivotril isimli bi ilaç kullanıyoruz bu ilacı kullandığımızdan beri odaklanmasındada bi sorun olduğunu hissediyorum. sizce bu sonuç bu durumlar karşısında ne kadar kesinliği vardır. teşekkür ederim.
Özellikle düşük doğum haftası ve düşük doğum kilosu olan bebeklerin göz takibi ROP (Prematürite retinopatisi) için özenle yapılır. Çünkü bu hastalık oksijen tedavisi verilen bu bebeklerde göz damar gelişiminde sorun olmakta, fakat erken tanı ve zamanında müdahale ile tedavisinde çok başarı alınmaktadır. Ama sizin bebeğinizde yapılan göz muayene bulguları sanırım(görmediğim için) bu hastalığın olmadığını göstermekte, bu ise olumlu bir durum. Hidrosefaliye neden olan hastalığı bebeğinizin esas problemi sayılır o halde ve bu durumu beyin ve sinir cerrahisi doktorları tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Hidrosefali beyindeki sinirlere bası yaparak beyinde göz dışındaki görme ile ilgili sinirleri etkilemiş olabilir. Tek bir test ile görüp göremeyeceğini söylemek kesin bir değerlendirme olmaz. Takiplerdeki muayeneler önemlidir.
Hidrosefali, kafa içinde basınç artışı ile ortaya çıkan bir durumdur. Artan basınç çeşitli dokulara, bu arada görme sinirlerine de baskı uygular. Uygulanan bu baskının derecesi ve süresi oluşacak olan hasarı belirler. Bazı hallerde baskı kalktıktan sonra fonksiyonlarda kısmen de olsa geri dönme olabilir. Shunt ameliyatı kafa içindeki basıncı düşürmeye yöneliktir. Dolayısı ile ameliyat sonrası bir rahatlama beklenebilir. Yapılan test oldukça objektif bir testdir ancak o anı gösterir. Şayet düzelme olursa test bunu da gösterecektir. Bu durumda en az 6 ay, bazen daha uzun beklemek gerekebilir. Ondan sonra mevcut durumun kalıcı olacağı düşünülebilir. Geçmiş olsun dileklerimle, Dr. Şİafak Karslıoğlu