Böbrek kanseri hastalarına 'mini nakil' uygulaması
Böbrek kanseri hastalarındaki tümörün, kardeşlerinden alınan kök hücrelerinin nakli yoluyla yok edilebildiği ve yaşam süresinin uzatılabildiği bildirildi.
Uygulamayı gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Hematoloji-Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyonu Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, özellikle böbrek kanserinde etkili olan yeni yöntemi anlattı.
Kök hücrenin kemik iliğinde bulunduğunu ve belli ortamlarda kas ve beyin hücresine dönüşebilen bir yapıya sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Demirer, Türkiye'de 23 merkezde kök hücrelerin toplanıp saklandığını, ancak yalnızca lösemi veya bazı tümörlerin tedavisinde nakil amacıyla kullanıldığını bildirdi.
Prof. Dr. Demirer, kısaca ''mini nakil'' denilen, ''allojeneik mini nakil'' yönteminin, kanserli bir hastaya, nakil dokusu tutan kardeşinden alınan kök hücrenin nakledilmesi olduğunu söyledi.
Türkiye'de kemik iliği transplantasyonunun zaten yapıldığını, ''mini nakil''in ise dünyada yeni uygulanmaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Demirer, şunları söyledi:
''Solid tümörler dediğimiz meme, over (yumurtalık), kolon, akciğer kanseri gibi kanserlerde, bu yöntemi kullanıyoruz. Bu tür kanserlerde çok çaresiz hastalar var. Henüz bu kanserlerin çaresi yok. Meme, over, akciğer gibi kanserlerde hastanın yaşamını uzatıyoruz ama nihai çözüm sağlayamıyoruz. Bazı erken teşhis edilen hastaları kurtarabiliyoruz ama geç dönemde teşhis edilen hastaları kurtaramıyoruz.
Bu yöntemle, hastanın kardeşi varsa, kardeşlerinden doku tiplemesi yapıyoruz, dokusu tutan kardeşi alıyoruz, önce hastaya kısa bir kemoterapi veriyoruz, arkasından dokusu tutan kardeşinin kök hücrelerini toplayıp veriyoruz. Amacımız, kardeşin hücreleri ile kanserli hücreleri savaştırmak. Nitekim, hastalarda 'atılım reaksiyonları' ortaya çıkıyor, kardeşin hücreleri kanser dokusuyla savaşıyor. Bu da hastalığı bazı vakalarda geriletiyor, bazen ortadan kaldırıyor, bazı vakalarda hastanın yaşamını