Lazerle, akciğer tümörlerine ya da daha önce yapılan solunum yolu müdahalelerine bağlı gelişen hava yolu darlıklarında hastaların kısa sürede rahatlaması sağlanıyor.
2005 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdükleri ünitelerine son olarak lazer cihazını aldıklarını belirten Başhekim Yardımcısı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydan Mertoğlu, lazer bronkoskopi cihazlarıyla en sık akciğer kanserlerine bağlı darlıkları ve kanamaları tedavi ettiklerini belirtti.
Mertoğlu, "Genellikle hasta genel anestezi altında uyutuluyor, bu nedenle hasta ve hekim açısından konforlu bir işlem süreci var. Bu tedavi ile tümörle tıkanmış solunum yolları açılan hastalar rahat soluk almakta, oksijen desteğine ihtiyaçları kalmamakta, yaşadıkları süreyi daha konforlu geçirmektedirler" dedi. Bu yöntemin tümörü tamamen yok eden kesin bir tedavi yöntemi olmadığının altını çizen Mertoğlu, "Bronkoskopik girişim tedavinin önemli bir ayağını oluşturmakta, hastaların daha sonra alacakları kemoterapi ve radyoterapi için bir hazırlık oluşturmaktadır" diye konuştu.
Daha önce geçirilen solunum yolu müdahalelerine bağlı darlıklarda, ise bu tedavinin kesin çözüm olduğunu, çoğu olguda başka bir tedaviye gerek olmadığını belirten Mertoğlu, "Bu tedavi yöntemi kullanılmadan önce hastalarda acil durumlarda boynun orta kısmına ciltten "trakeostomi" adı verilen soluk borusu deliği açılıyordu. Bu işlem hasta açısından estetik kaygılar yaratıyor, hekim için de enfeksiyon riski ve bakım zorlukları olmasına rağmen hayat kurtarıcı olduğu için tercih ediliyordu" dedi.
Türkiye genelinde lazer tedavisinin uygulandığı ilk eğitim ve araştırma hastanesi olduklarını söyleyen Başhekim Uz. Dr. Ali Kadri Çırak ise, "Bronkoskopik tedaviler hastanemizde yurt içi ve yurt dışında eğitim almış uzmanlar tarafından yapılıyor. İşlem süresi hastadan hastaya değişmekle beraber 5-20 dakikadır, bu kadar kısa bir sürede hemen sonuç alınabilmesi hastalar açısından oldukça önemlidir" dedi.