Pilates tüm vücut kaslarını çalıştırmaya yönelik 500´e yakın kontrollü hareketler içeren, çok sağlam bir omurga sistemi ve güçlü karın kaslarını yaratmak için oluşturulmuş bir egzersiz modelidir. Doğu ve batı felsefelerini barındıran yoga, dans, dayanıklılığı arttıran antrenmanlar ve jimnastikten parçalar taşıyan bir yöntemdir. Pilates egzersiz metodunu ilk olarak Joseph Pilates 1920 yılında bulmuştur. 20. yüzyılın başlarında Pilates Amerika´dan başlamak üzere tüm dünyaya yavaş yavaş yayılmıştır. Bu egzersiz genel olarak tüm vücudun esnekliğini ve tüm kuvvetini artırmaya yönelik ve sağlıklı bir yaşam sürmeye yönelik yapılan bir egzersiz metodudur.
Pilates zayıflamaya yardımcı bir egzersiz olsa da pilateste öncelikli olan vücuttaki duruş bozukluklarını, omurga rahatsızlıklarını, kemiklerdeki güçsüzlük problemlerini rehabilite edebildiği gibi profesyonel sporcuların tercih ettiği bir egzersizdir.
Platese profesyonel bir hocanın yönlendirmesinde başladıktan sonra 10. Seans sonunda kendinizi farklı hissedecek ve vücudunuzu tanımaya başlayacaksınız. 20. Seans sonunda yeni bir vücuda sahip olmaya başlayacak, gözle görülür bir fark yaşayacaksınız. 30. Seansın sonunda tamamen yenilenmiş daha sağlıklı bir vücuda sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksanız.
pilates´in diğer egzersizlerden farkı yöntemi ve uygulama biçimidir. pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır.
Platesi Kimler Yapabilir?
Pilates her yaştan insanın rahatlıklı uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Engelli insanlar plates egzersizleriyle fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlayabilirler. Kas gelişimi sağlarken kasların sıkılaşmasını sağlayan plates Dansçılar ve sanatçılar tarafından çok tercih edilmektedir. Vücudun duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde etkili olarak kullanılmaktadır. Hamile bayanlar konsantrasyon çalışmasıyla doğru nefes alma tekniklerini plates ile geliştirebilirler.
Platesin Faydalarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz;
Vücudunuzu tekrardan şekillendirmeye ne dersiniz?
Pilates´in diğer egzersizlerden farkı, yöntemi ve uygulama biçimidir. Pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır.
Konsantrasyon
Pilates egzersizlerinde, zihin ve bedeni ilişkilendirmek için anahtar prensip konsantrasyondur. Hareketleri uygularken; zihninizde, kasların hareketleri nasıl yaptığına odaklanmanız gerekir. Çalışan bir bölgeyi düşünmeniz, gerçekten o kasların çalıştığını hissetmenizi sağlayacaktır.
Hizalama
Vücudun kuvvet-merkezi karın, bel ve kalça bölgesindeki kaslardan oluşur. Pilates ile kuvvet merkezini çalıştırarak vücudun denge kazanması sağlanır ve tıpkı zamanda kuvvet merkezine bağlı diğer bütün kasların hareketleri doğru ve kontrollü yapması desteklenir. Pilates egzersizlerinde nefes verirken karın kısmı, bel bölgesini yere doğru ittirmelidir. Nefes ise bel tekrar normal pozisyonu döner ve yer ile arasında bir boşluk kalır. Nefes alındığında göğüs şişmemelidir. Kaburga çok açılmamalıdır.
Doğru Nefes alışverişi
Doğru nefes alışverişi ile pilates hareketlerinden alınacak verim artacaktır. Burundan nefes alınır ve ağızdan bütün hava dışarı üflenir. Alınan nefesle göğüs kafesi şişmemelidir. Nefesi yanlara doğru almalıyız. Doğru nefes almak kan dolaşımımızı arttırırken yaşam kalitemizi yükseltir. Pilates egzersizleri ile doğru nefes tekniği öğrenildiğinde bütün egzersizlerde ve günlük hayatınızdaki hareketlerde kontrol tamamen sizde olacaktır.
Kontrol
Tüm hareketlerin kontrolü tamamen sizde olmalıdır. Sakatlıkları önlemek ve hareketlerden fayda sağlayabilmek için hareketleri doğru öğrenmek ve uygulamak lazımdır. Pilates´te her bir hareketin kuvvet-merkezi bölgesi için bir işlevi vardır ve tamamen kontrollü bir biçimde uygulanmalıdır.
Akıcılık
Hareketlerin başlangıçtan ileri düzeye doğru geliştirilmesi, vücudun inanılmaz gelişimini ve gücünü anlamayı temin eder. Plates´te her bir hareketin bir hedefi vardır ve her yeni hareket ile vücudunuz daha çok gelişecek ve kuvvetlenecektir.
Devamlılık
Vücudunuzdaki farklılıkları görebilmeniz için; başlangıç kademede Pilates egzersizlerini haftada en az 2 gün, günde en az 30 dakika uygulamanız yeterli olacaktır. Vücudunuzdaki farklılıkları yakından takip edin ve pilates egzersizlerinden alacağınız verimi artırmak için, pilates günlerini çoğaltın.
Pilates egzersizleri ile koşu, bisiklete binmek, yüzme, gibi aerobik sporları birleştirmeniz, kilo vermenizi hızlandıracak tıpkı zamanda sıkı, güçlü ve uzun adalelere daha kısa sürede sahip olacaksınız.