Hocam merhabalar, benim şöyle bir sıkıntım var, geçen yıl Ağustos ayı civarından beri, özellikle sabahları oluşan gaz, istemli/istemsiz geğirme, şişkinlik, sık acıkma, sık olmamakla beraber değişkenlik gösteren tuvalet düzeni ve kötü kokulu gaz/dışkı gibi şikayetlerim vardı. Uzman bir gastroenterolog ziyaretimde endoskopi kararı alındı, yapıldı, çıkan sonuç duodenumda giardia oldu, ayrıca kan testi sonucumda 2.26 pozitif değerde h.pylori çıktı (antiasit kullandığım için kan testine başvurdular), ultrason ise temizdi. Tedavi olarak 14 gün süreyle giardia için Biteral, hp için Avelox, 3 gün Andazol ve hazım yardımı için 1 ay Motilium ve Panthec kullandım. Bu tedavi biteli 7-8 hafta gibi bir zaman oldu. Tedavi süresince ve sonrasında şikayetlerim yok denecek kadar azalmış olmasına rağmen şu sıralar benim eski şikayetlerim yavaş yavaş tekrar nüksetmeye başladı fakat şöyle ki, kötü kokulu dışkı ve gaz sorunum artık yok, nadiren ishal veya kabız oluyorum ve dışkılarken birçok parça halinde çıkıyor. Ben kendimi bildim bileli, günde 1, en fazla 2 kere tuvalete çıkardım. Tedavi öncesi ve sonrasındaki dönemde 2 günde bir çıktığım da oldu, günde 3 defa olduğu da ve bu şimdi de çok farklı değil. Özellikle sabahları, barsaklarımdan şantiye alanıymış gibi sesler geliyor ve daha sonrasında da çıkıyor. Fakat bu hastalıktan önce hiç bu tarz bir sorunum olmamıştı, şimdi sorularıma gelecek olursam:
1- Doktorun söylediğine göre, bu bakterinin tamamen yok olmama ihtimali varmış, bu ne derece doğrudur, acaba bu ilacın ana maddesi mi uygun değil? Çünkü internette yaptığım bazı araştırmalarda en çok tercih edilen ilacın Metronidazol veya Tinidazol olduğunu görüyorum. Aralarında ne gibi bir fark vardır?
2- Bir parazitoloji uzmanı doktor hanımdan aldığım bilgiye göre, ornidazol içeren Biteral isimli ilacı günde 2 defa olmak üzere toplam 14 gün kullanmış olmam çok yanlış bir davranış olmuş, karaciğer toksisitesi yapabildiğinden çok riskli birşey yapmışım dediğine göre.
3- Bu bakterinin sadece su yoluyla geçtiğini öğrenmiş olmama rağmen, doktorum bana çiğ köfte, midye ve kokoreç başta olmak üzere dışarıda, açıkta yenilen herşeyden uzak durmamı öğütledi. Bu ne kadar doğrudur?
4- İBS olma ihtimalim var mıdır acaba?
Yaşım 23, sigaram kesinlikle yok, alkol ise arada bir içilen biradan ibaret. Bütün gün ağır/hafif ne yersem yiyeyim/içeyim, müzmin bir karın ağrım var. Mide mi, bağırsak mı tam da bilemiyorum, endoskopik sonucuma göre midemde gastrit bile yok, bu bağlamda tek söyleyebileceğim geğirdiğim zaman ağzıma en son ne yediysem onun tadının gelmesi. Ama karnım açken geğirince herhangi birşeyin tadı yok.
Her ne kadar düşünmemeye çalışıp bertaraf etmeye çalışsam da illa ki rahatsız ediyor bir şekilde. Şimdiye kadar hiç böylesine bir sorun yaşamadım, kaldı ki böyle bir sorun yaşayacak ölçüde bir diyete sahip olmadım, mide-barsak sistemini bozacak ölçüde yağlı-ağır vs. şeyler yiyip içmedim. Çok moralim bozuluyor, artık kesin bir çözüm arıyorum. Sizden acil olarak yapıcı bir çözüm önerisi, bir cevap bekliyorum, iyi günler, iyi çalışmalar.
Sorularınızı yanıtlıyorum. Bakteri diye bahsettiğiniz hangisi belirtmemişsiniz bu nedenle ikisini ayrı ayrı anlatayım..Giardia bir parazit. Bir başkasının dışkısının size bulaşması ile almış oluyorsunuz. Ince barsağınızda yaşıyor zaman zaman çoğalıp yayılıyor ve ishale neden oluyor. Biteral metranidazol tinisdazol her üçü de etkili. Karaciğer toxicitesi sık raslanan bir tehlike değil. Genellikle 1 hafta kullanmak yeterli. Tinidazol biraz daha az zararlı gibi. Ayrıca tek doz 2 GM kullanarak bir defada tedavi sağlayabiliyor. H pylori bir bacteri. Kaynağı belli değil. Midede sümükte yaşıyor. ÖÇabuk yok ediliyor ama çok hızlı geri geliyor. Gıdalardan geri geldiği tahmin ediliyor ama kesin değil. Kan testi anlamsız zira şimdiki durumu göstermiyor hayatınızın bir döneminde h pylori ile karşılaştığınızı gösteriyor. Şimdiki durumu merak ediyorsanız biopsi dışında tek yöntem nefes testi. Açıktaki gıdalardan korunma özel bir tavsiye değil genel bir tavsiyedir. IBS olabilirsiniz ama giardia varken onu sebep görmek daha doğru olur. Saygılar
hocam merhabalar tekrar. bu mesajı yazdıktan bir süre sonra bir başka gastroenteroloji uzmanını daha ziyaret ettim, hikayemi anlattım. Benden Üre Nefes test, Gaita testi ve Kan testi istedi. Hiçbirinde de olumsuz bir değer çıkmadı. Giardia'nın halen aktif olmuş olma ihtimaline karşı bu sefer Flagyl verdi, bağırsak düzenleyicisi olarak da Debridat. 5 gün Flagyl, 10 gün süreyle de Debridat'ı aksatmadan kullanıp bitirdim, daha sonrasındaysa Debridat'ın alım sıklığını azalttım, zira şikayetlerim azalmaya başlamıştı. Fakat zaman zaman tekrar ortaya çıkıp rahatsızlık veriyor. Ne yediğime bakmıyor genelde, çoğu zaman karın bölgem şişkin oluyor. Bazen sağ alt, bazen sol üst kısımda kendini belli edip bir süre sonra yok oluyor (çıkıyor). Bu şişkinlik kimi zaman midemi de sıkıştırıp bulantı gibi bir hissiyat yaratıyor, geğirince/yellenince hemen düzeliyor.. Tuvalet düzenim rayına oturmuş durumda, her sabah mutlaka çıkıyorum, normal renk ve kıvamda. Pankreoflat, Meteospasmyl, Debridat, Metsil, Duspatalin, Motilium gibi mide-barsak sistemi üzerinde etkisi olan çoğu ilacı kullandım fakat hiçbirinin açıkça bir etkisini göremedim.
bu mesajı yazdıktan bir süre sonra bir başka gastroenteroloji uzmanını daha ziyaret ettim, hikayemi anlattım. Benden Üre Nefes test, Gaita testi ve Kan testi istedi. Hiçbirinde de olumsuz bir değer çıkmadı. Giardia'nın halen aktif olmuş olma ihtimaline karşı bu sefer Flagyl verdi, bağırsak düzenleyicisi olarak da Debridat. 5 gün Flagyl, 10 gün süreyle de Debridat'ı aksatmadan kullanıp bitirdim, daha sonrasındaysa Debridat'ın alım sıklığını azalttım, zira şikayetlerim azalmaya başlamıştı. Fakat zaman zaman tekrar ortaya çıkıp rahatsızlık veriyor. Ne yediğime bakmıyor genelde, çoğu zaman karın bölgem şişkin oluyor. Bazen sağ alt, bazen sol üst kısımda kendini belli edip bir süre sonra yok oluyor (çıkıyor). Bu şişkinlik kimi zaman midemi de sıkıştırıp bulantı gibi bir hissiyat yaratıyor, geğirince/yellenince hemen düzeliyor.. Tuvalet düzenim rayına oturmuş durumda, her sabah mutlaka çıkıyorum, normal renk ve kıvamda. Pankreoflat, Meteospasmyl, Debridat, Metsil, Duspatalin, Motilium gibi mide-barsak sistemi üzerinde etkisi olan çoğu ilacı kullandım fakat hiçbirinin açıkça bir etkisini göremedim.