Merhaba. 30 yaşında erkek hasta. 7 yaşından bu yana tip-1 diyabeti var. 29.10.2010 yılında 2 kez kalp krizi geçirdi. Ağır bir enfarktüs geçirdiği ve yapılan tetkikler sonucunda kalp yetmezliği olduğu ortaya çıktı ve kalp pili takıldı. Pil takıldıktan 11 ay sonra ilk kez aynı gün içinde 3 defa olmak üzere devreye girdi. Kalbi %15-20 civarında çalışıyor. Bu nedenden dolayı böbrekleri ve karaciğeri zarar görmeye başladı. Yaklaşık 1 aydır hastanede yatıyor ve ilaç tedavisi görüyor fakat durumu iyi gitmediği için kalp nakli olması gerekiyor ancak yapılan tetkikler sonucunda basınçların yüksek çıkması gibi nedenlerden dolayı transplantasyona uygun olmadığı ortaya çıktı. Hastamız için bu aşamadan sonra neler yapılabilir? En uygun tedavi yöntemi nedir? Yapay kalp takılması ya da kalp-akciğer nakli yapılması düşünülmeli midir? Yapay kalp takılacak olursa sigorta kurumları ya da devlet bu ücreti karşılıyor mu? Teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum.
Merhabalar, bahsettiğiniz hasta için en uygun tedavi yöntemini hastanızı izleyen doktorların belirlemesi daha uygun olur kanaatindeyim. Ancak total artificial heart bu tür hastalarda daha sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi. Söz konusu uygulamayı sosyal güvencesinden yararlanarak gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Saygılarımla.
Selamlar, Hastanızın durumunu inceledim. Durumu ağır. İskemik kardiyomyopati gelişinceye kadar tanı konulmamış ve müdahale edilmemiş olması büyük talihsizlik. Fakat, bu hasta için neler yapılabilir onu düşünmek lazım. Hastanızda basınçların yüksek olduğundan bahsetmişsiniz. Bu basınçlar akciğer basınçlarıdır. Eğer hastanın akciğer basınçları yüksekse (Pulmoner hipertansiyon) bu durumda hastaya tek başına kalp nakli yapmak faydalı olmaz. Bu durumda kalp-akciğer nakli yapmak gerekir. Yalnız şu ana kadar bildiğim kadarıyla Türkiye'de aynı anda kalp-akciğer nakli hiç yapılmadı. Çapa Tıp Fakültesinde çalıştığım dönemde 8 kalp nakli , 2 akciğer nakli gördüm. Yalnız bunlar ayrı ayrı yapılan nakillerdi. Akciğer nakillerinin her ikisi de kaybedildi. Kalp nakillerinden ise 3 tanesi yaşadı. Kalp nakli yapılan İstanbul'da Koşuyolu ve Siyami Ersek Kalp hastaneleri var. Ama bu hastanelerde de akciğer nakli yapılmıyor. Sizin hastanıza da yalnızca kalp değil, kalp-akciğer nakli lazım. Kalp nakli için donör yani kalp vericisi bulmak çok çok zor olduğu için şu anda bulunduğum Siyami Ersek hastanesinde hasta seçim kriterleri olarak böbrek ve karaciğer fonksiyonları iyi olan hastalar tercih ediliyor öncelikle. Yapay kalp takılması gibi bir olay yok. Türkiye'de yapılmıyor, SGK da zaten herhangi birşey ödemiyor yapılmadığı için. Dünya'da genelde kalp nakli oluncaya kadar geçici olarak idare etsin diye takılıyor. Kalp nakli olmayacaksa genelde kullanılmıyor. Geçici olarak acil durumlarda assist device denilen kalp destek cihazları takıyoruz ama bunlar genelde yoğun bakımda yatan hastalara uygulanan geçici ve kısa süre için uygulanan yöntemlerdir. Bu şartlar altında size tavsiyem hastanıza kalp-akciğer nakli için bu işin çok daha sık yapıldığı Amerika Birleşik Devletleri veya Almanya gibi ülkelerle görüşmenizdir. Büyük geçmiş olsun. Saygılarımla, Op.Dr.Buğra HARMANDAR Dr.Siyami Ersek Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Kadıköy, İstanbul