Sevgili diş hekimleri. Bugün kanal tedavisi olmak için bir diş kliniğine gittim, gerekli anestezi yapıldıktan sonra kanallar açıldı. Açılan kanallar temizlendi, prosedürü bildiğinizden esas konuya gelelim, son safhalardan olan kanal dezenfeksiyonu için arsenik asit (başka bir madde kullanılıyorsa belirtiniz lütfen) eğri şırınga ile 2 kanaldan birine problemsiz enjekte edildi. 2. kanala geldiğimizde iğnenin ete batarken verdiği acıyı hissettim ve akabinde kısa süreli şiddetli bir ağrı başladı. Ben doktora sanırım iğneyi kanala fazla soktunuz ve kanal sonu dokulara sapladınız dedim ve arsenik asit nedeniyle acayip endişelendim, (kanserojen ve toksit bir madde olması nedeniyle) hekim ise bana kanalda et mi var be adam diyerek sitem etti. Ben sanırım yanlış hissettim diyerek kendimi avutmaya çalıştım. Sonra o da yaptığının farkında ki NaCL ile tamponlama başladı, bu onu seyreltir dedi. Sonra sıra kanalı kurutmaya geldiğinde 2 kanalın kanadığını söyledi, ben de çünkü kanala sonuna kadar sapladınız iğneyi dedim sitemkar bir şekilde, o da reaksiyon olmuştur deyip geçiştirdi, kanamanın durması için üzerine bir pamuk koydu ve geçici dolguyla tutturdu. Sonra gel pansuman, daha sonra da kapatırız dedi. Tabi ben sitemkar bir şekilde serumdaki sodyum klorur yazısını göstererek dezenfektan olarak bunu mu kullandınız dedim, o da evet dedi fakat benim biyolog olduğumu bilmiyordu, ben de eve geldiğimde kanal tedavisinde kullanılan dezenfektanın arsenik asit olduğunu öğrendim. Eğer gerçekten arsenik asiti damarıma enjekte ettiyse önemli ölçüde kanserojenik maddeyi vücuduma aldım demektir. Arsenik asitin bir özelliği ise damar endotelini harap ederek kanamalara neden olmasıymış. Acaba fazla basınçla verdiği asetik asit kılcal damarların denature olmasına ve basıncın etkisiyle patlamasına neden olmuş olabilir mi? Bu basınç iğne saplama ağrısına neden olur mu? İnşallah böyle olmuştur diyerek kılcal damarların patlamasıyla tahmini ne kadar arsenik asidi vücudum absorblamıştır. Eğer iğneyi benim düşündüğüm gibi kökteki dokulara sapladıysa direk davayı açarım ve bunu nasıl kanıtlayabilirim ya da anlayabilirim? Şimdilik günde 4 litre su içerek vücuttaki asidi seyreltmeye çalışıyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
kanal dezenfektanlarının kök ucuna taşması sonucu geçici olarak dokular irrite olabilir. antibiyotik uygulamasına bile gerek kalmadan çevre dokular 7 gün içerisinde kendini toparlar.. solusyonun damara enjekte edilmesi gibi bir durum kanal tedavisinde mümkün değildir. endişelenmeniz bence yersiz.. bir kaç gün sabrettikten sonra sıkıntılarınızın geçeceğini umuyorum...
Sayın Bülent TORUN cevabı ile birlikte aşağıdaki makalelerini de okumanızı önerdi.
Kanal Tedavisi Nedir?
merhaba, arsenik asit isminde kanal dezenfeksiyonun sağlandığı bir madde kullanılmamaktadır. NaCl isimli maddeyi meslektaşlarımız kanalı yıkamak-irrige etmek için kullanırlar. serum fizyolojik izotonik bir sıvı olduğundan rahatlıkla kullanılır. diğer yandan; kanal içerisinden damar yolu gibi düşünülüp madde enjekte etmek zor bir o kadar da imkansızı zorlar. kanaldan diş apexinden dışarı perforasyonun olduğu ve sızıntı şeklinde kanamanın olduğu bir komplikasyon çeşidi vardır ve telafisi mümkündür. genellikle meslekten olanların bu türden komplikasyonlarla karşılaşması sağlıkçıların yegane şanssızlığıdır. kaygılanmayın ve zorunlu su içmenizi normale döndürün derim . geçmiş olsun.
Siz duyduklarınızı yanlış anlamış, yanlış yorumlamış, yanlış anladığı bilgiyi gözünde büyütmüş, böylece daha büyük yanlış yapmaya hazırlanan, kültürlü, genç ama aceleci bir biyolog olabilirsiniz. Önce sakin olun, kimseye mahkeme açmayın. Bilmeniz gerekenleri numara sırası ile yazıyorum: (1) Kanal dezenfeksiyonu için arsenik asit kullanılmaz. Bunu nerden çıkardınız? (2) diş yeterli kuvvette uyuşmazsa kanala alet sokulduğunda etinize bir şey battı zannedersiniz. (3) Kanaldaki Sinir lifi ve bağ dokusunun hepsi tamamen çıkarılmazsa kanama durmaz. (4) dişin içine injektör batırarak kimsenin kan damarına ilaç verilemez bu imkansız ve hayali bir senaryodur (5) Kanal tedavisinde asetik asit kullanılmaz bunu nerden çıkardınız? (6) Sodyum hipoklorit NaOCl kullanılır. (7) 4 litre/gun su içerseniz hasta olursunuz. Biyologsunuz. Bunu bilmeniz gerekir. Güvensizlik duyup her adımını sorguladığınız, her yaptığını şüphe ile incelediğiniz, hayatınızı tehdit edebileceği ihtimali olduğunu düşündüğünüz tedaviyi yaptırmayınız. Şimdi diş hekiminize güveniniz veya güvenebileceğiniz diş hekimine gidiniz.
Öncelikle Bülent,Orhan ve Murat hocam cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.Murat hocam sorumu eve gelir gelmez 10-15 dk. da yaptığım kısa araştırma sonunda yazdım bu hızlılığın sebebi arsenik asit olarak zannetiğim dezenfektan maddesi.(korkmam)Arsenik asiti komplikasyonlarla ilgili bir yazıdan okuduğumdan söyledim o yazı ise şu''Pulpa ölümünü temin etmek için kaviyeye arsenik asit konur. Tatbiki kolay ve basit fakat tesiri ekseriya tam değildir. Arsenik asit tatbJk ettikten sonra kavite sıkıca kapatılmalıdır. Kavite dışına asit kafi surette sızmamalıdır.'' Burda pulpa ölümü yazıyor ben onu o panikle dezenfektan olarak algılamışım.Ağrı kanal dezenfektanla temizlenirken 2 kanaldan(diğerinde ağrı,hassasiyet dahi olmadı) birinde batma ve çok şiddetli bir ağrı ile başgösterdi.Ben bağırınca Fizyolojik tuzlu suyla seyrelticem dedi.Burda endişelendim.Daha sonra kanalı kurutup kapatıcam dedi kanalı kuruturken ağrıyı yaşadığım kanalda yoğun kanama var dedi.üzerine pamuk tıkayıp gecici dolguyla dol