Sayın hocam,
Babam 59 yaşındadır ve 40 senedir sigara içer. 5 senedir de yaz-kış öksürür. Babama bir hastanede solunum testi ile “Erken Evre Koah” teşhisi kondu. Doktorumuz solunum testinin bazen yanıltıcı sonuçlar verebileceğini, bu nedenle son teknoloji bir cihazla tomografi çekilmesi gerektiğini, kendi hastanesindeki BT cihazının eski teknoloji olduğunu söyledi. Başka bir hastanede gelişmiş bir cihazla BT-toraks çekilmemizin daha uygun olacağını söyledi. Ben de çevre hastanelerdeki cihazları araştırdım. Devlet hastanesinde 16 kesit BT var (ücretsiz), bir özel hastanemizde de 128 kesit BT var (1300 TL ücretle). Babam vücudunda bir arıza saptanırsa sigarayı bırakacağını söylüyor. Bu nedenle BT çekimi vücudundaki arızayı görmesi açısından önemli, öksürük olayının önemli bir sorun olduğuna inanmıyor. Ben hastalığı gözümle görürsem sigarayı bırakırım diyor.
Sorum şudur: 16 kesit ile 128 kesit arasında görüntüleme kalitesi, teşhis kalitesi açısından fark var mıdır? Ayrıca babam yüksek tansiyon hastasıdır ve dedemizde de damar sertliği vardı. Kalıtsal bir durum olabilir endişesi taşıdığımdan BT anjiyo incelemesi yaptırmamız doğru olur mu? Eğer BT anjiyo yapılmasında yarar varsa bunu da hesaba katarak hem koah hem de anjiyo incelemesini 16 kesit BT ile mi yaptıralım, bu cihaz yeterli midir? Yoksa, yüksek bir bedel ödeyip 128 kesit cihazı mı tercih edelim? Saygılarımla.
Öncelikle 64 kesitten aşağı cihazlar hem daha fazla doz verir hem de kalp anjiosu nu yapamaz. Size Maltepe Üniversitiesinde düşük dozlu akciğer tomografisini 64 kesitli BT ile 140 TL fark ile çekebiliriz. Kalp anjio su ise 700 TL civarında sanırım. Şimdiden geçmiş olsun.