Babama ait olan Mr sonucunu değerlendirir ve ne yapmamız gerektiği konusunda yönlendirirseniz sevinirim, hayırlı çalışmalar.
Adı Soyadı:SADETTİN BABA
Yaşı:59
SERVİKAL SPİNAL TETKİKİ
TEKNİK:Aksiyel,sagittal T2A,T1A
Servikal vertebraların korpus dizimleri doğaldır.
Servikal vertebra korpus yükseklikleri normal sınırlardadır.
C5-6 ve C6-7 disklerinde dejenerasyon disk aralıklarına daralma mevcuttur.
Üst servikal kord içerisinde T1a hipo,T2A hiperintens İVKM sonrası inferior kesimi homojen yoğun kontrastlanma gözteren ve spinal kordu ekspanse eden sinyal değişiklikleri mevcuttur(intradukal k ,istik ve solid kompanentleri bulunan kitlesel lezyon ? epandimom ? eşlik eden syringomyeli ?)Klinik kolerasyon ve radyolojik takibi önerilir.Diğer kesimlerde servikal spinal kordun kalibrasyanu, kranioservikal bileşke düzeyi normal izlenmiştir.Spinal kord üzerinde ekstrensek bası izlenmemiştir.
Klinik kolerasyon ve radyolojik takibi önerilir. şeklinde radyoloji doktorunun söyldiği doğrudur. Önce bir beyin cerrahı muayene etmelidir.. hastada negibi şikayetler vardır çok önemlidir... Eğer belirgin bir klinik şikayet yoksa 3-6 ay aralıklar ile Mr çekilerek akibi uygundur.
Babamda yaklaşık olarak 6-7 yıldır ellerde uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve tam güç verememe gibi şikayetleri var fakat gündelik yaşamını aksatacak derecede bir rahatsızlığı yok sağlıklı ve yürür ve iş yapar vaziyette, babamı İstanbula getirerek yeni bir MR daha çektirdik onun sonucunuda eklemek istiyorum. Adı Soyadı:SADETTİN BABA Yaşı:59 Teknik: Aksiyal T2, Sagittal T1, T2 Bulgular: Servikal medulla spinaliste C2 vertabra odontoid proçes hizasından başlayan C6 vertabra korpus hizasına kadar ulaşan kesiminde medulla spinaliste belirgin ekspansiyona yol açmış C2-C3 seviyelerinde kistik ağırlık gösteren, C3-C5 seviyelerinde ise solid komponentin ağırlık gösterdiği kitlesel lezyon mevcuttur.Kontrast madde injeksiyonu sonrasında kitlenin kaudalde kalan solid parçasında yoğun kontrast fiksasyonu gelişmiştir.Kistik lezyon bölgesinde kist içindeki septal yapılarda yine kontrast fiksasyonları izlenmektedir.Ekspansiyona bağlı subaraknoid mesafeler silinmiş görünümdedir.Kitlenin üst ve alt ucunda medulla spinaliste minimal ödematöz sinyal değişiklikleri gelişmiştir. Vertabra korpus yükseklikleri tabiidir.Korpus köşelerinde küçük osteofitik sivrilmeler mevcuttur.Posterior elemanların bütünlüğü tabiidir.Flaval ligamanlar kalınlaşmıştır.Servikal intervertebral disklerde dejeneratif sinyal kayıpları izlenmiştir. C4-C5, C5-C6 ve C6-C7 seviyelerinde minimal bulging mevcuttur. C5-C6 seviyesinde disk yüksekliği hafif azalmıştır. Kranio-servikal birleşkede özellik yoktur.Vertebral arterlerde akımının normal olduğu görüntülenmiştir. Paravertebral yumuşak dokuda dokuda patolojik sinyal intensitesi değişikliği gözlenmemiştir. Sonuç: Servikal medulla spinaliste intramedüler yerleşimi kraniokaudal uzanımı 7 cm'ye kadar ulaşan C2-C6 vertebralar arasına oturmuş kitlesel lezyon ( öncelikle astrositom lehine yorumlanmıştır.
intramedüler yerleşimi kraniokaudal uzanımı 7 cm'ye kadar ulaşan C2-C6 vertebralar arasına oturmuş kitlesel lezyon ( öncelikle astrositom lehine) radyoloji uzmanıda gayet güzel tarif etmiş, bencede böyle bir lezyon tümördür diye düşünülür.. Klinik şikayetleri gidrek artıyorsada ameliyat olması gereklidir. Ama ameliyat olması şimdi mi gerekli ? ne zaman ameliyat olmalı? ne hızda büyüyen bir tümör ve nerede nasıl ameliyat olmalı? asıl bunların cevabını verebilmem zor.. Babanızın bir tıp fakültesine başvurup orada değerlendirilmesi gerekli.. yani bir ortak karar gerekli... sonrası sizin tercihiniz...