Merhaba,
Teller çıktıktan sonra uygulanabilecek kaç çeşit pekiştirme yöntemi mevcuttur? Bunlar hakkında kısa bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler. İyi günler diliyorum.
bu sorunun cevabını tedavinizi yapan doktorunuz yanıtlayabilir. geçmiş olsun..
merhaba, pekiştirme yöntemi her vakada ayrı ayrı değerlendirilip, planlanır. sorunuzu belki biraz daha açık sorsaydınız cevap vermek kolay olurdu. geçmiş olsun.
pek çok pekiştirme aygıtı vardır. lingual retainer, positioner, essix, hawley, wraparound en çok kullanılanlardır. vaka ne idi ne oldu prensibine göre seçim yapmak gerektiğinden ve de hastanın en kolay kullanabileceği apareyi uygulamak daha doğru olduğundan tek tek açıklamaları yapmak oldukça teknik bir konu olacaktır.
Merhaba, 4 ay önce üst çenemden iki küçük azı dişim çekildi. 3.5 ay önce de üst dişlerime şeffaf braketler takıldı. Tedaviye başlarken ön dişlerim içeri doğru duruyordu ve dışarı doğru açılandırılmaları gerekiyordu. Yan kesici dişlerimde ve bir köpek dişimde hafif çapraşıklık vardı. Şu an, köpek dişim duruş olarak düzeldi, yan kesicilerde de hayli düzelme var, boşluklar da yavaş yavaş kapanıyor. Boşlukların kapanması için, takdir edersiniz ki, ön dişlerimin geri doğru çekilmesi gerekiyor, bir hafta sonraki muayenemde köpek dişlerime lastik takılacak ve geri çekme işlemi başlayacak. Ön dişlerimde hafif derecede dışarı doğru açılanma da gerçekleşti, daha da açılandırılacak. Ağzımın içindeki durumu elimden geldiğince izah etmeye çalıştım. Doktoruma son muayenede tedavi sonrası ne kullanacagımızı sordum. Ben şeffaf kalıplardan hem daha kullanışlı hem de daha işlevsel olacagını düşündügüm için arkadan takılan telleri tercih ettiğimi söylemiştim doktoruma. O ise, şeffaf kalıpların daha güvenilir oldugunu, arkadan takılan tellerin çıkma ihtimalinin yüksek oldugunu, çıkarsa farkedilmesinin zor oldugunu ve bu durumda da dişlerin hareket etme riskinin olacagını ve tedavinin geri sayacağını söyledi. Ama araştırdıgım ve okudugum kadarıyla şeffaf kalıp kullananlar pek memnun değil. Kalıpların işlemi bittikten sonra dişlerin tekrar hareket ettiğinden, kullanışsız olduklarından, yapısal ve görsel olarak rahatsızlık yarattığından ve konuşmayı etkilediginden bahsediliyor. Arkadan takılan teller vakasına göre bir ömür boyu bile kalabiliyormuş dişlerde. Ben halen ikna olamadım doktorumun önerisine. Bana bu konuda fikirlerinizi aktarabilirseniz çok memnun olurum... Teşekkürler.
merhaba, buradan size hekiminizin önerilerine ters düşebilecek bir cevap vermemiz etik değildir. hekiminize ikna olamadıysanız bir başka hekime daha muayene olmalısınız. hekimler yaptıkları tedavilerden ve verdikleri kararlardan sorumludurlar. bu sebeple sorumluluğunun bilincinde olan hekiminiz kendine münhasır tedavi planlaması yapar ve uygular. geçmiş olsun.
Bu durumda katılmıyorsunuz doktorumun fikrine?
hastalık yoktur hasta vardır diye bir söz vardır... her durum kişiye özeldir. bir apareyle siz rahat edemezken başkaları rahat olabilir.. genellemeler yapılabilir ancak takdir edersiniz ki görsel materyal olmadan gayet teknik bir soruda yazdıklarınız son derece yetersiz kalıyor. ikinci bir fikir olarak bir başka ortodontiste muayene olabilirsiniz veya doktora güvenmeyi seçebilirsiniz
katılıp katılmadığımızı değil mevcut hal içerisinde yaşadığınız probleme ışık tutmaya çalıştık. geçmiş olsun.
peki teşekkürler