Merhabalar;
Bağırsakta tıkanma rahatsızlığından ötürü ameliyat olan ablamın bağırsağından bir parça patolojiye gönderildi ve aşağıda içeriğini belirttiğim patoloji raporu hakkında ne söylenebilir. Erken teşhis ile kemoterapi olmadan tedavi olması mümkün mü? Cevabınızı bekliyorum iyi çalışmalar.
Materyal 2 parça halinde gönderilmiştir.
Birincisi 14 cm uzunlukta ikincisi 6 cm uzunlukta lümen en dar çapı 2,5 cm en geniş çapı 9 cm olan kalın barsak ameliyat materyalidir. Materyalin birleşme alanında 3.5x3 cm'lik lümeni çepeçevre saran ülserovejetan kitle izlendi. Kitle makroskobik olarak subserozada izlenmektedir. Tümör dışı barsak mukozasında özellik izlenmemiştir. Tümör yakın cerrahi sınıra 8,5 cm mesafededir. Mezenterik yağlı dokuda 23 adet lenf nodu diseke edilmiş olup en büyük lenf nodu çapı 0,8 cm.
YCS, 1P1K: Yakın cerrahi sınır
UCS, 1P1K: Uzak cerrahi sınır
RCS, 1P1K: Radikal
M, 1P1K: Mukoza
T1-T6, 6P6K: Tümör
LN1-LN7, 7K: Lenf Nodları
TANI
Rektosigmoid kolon rezeksiyon
Adenokarsinom, Grade II
-Tümör en büyük çapı: 3,5 cm.
-Tümör subserozada invazedir (pT3).
Lenf Nodları (Toplam 23 adet)
* Perinodal yayılım izlendi
* Metastatik lenf nodu en büyük çapı 0,6 cm.
Reaktif hiperplazi: 17 Adet
- Lenfovasküler invazyon: İzlendi
- Perinöral invazyon: İzlendi
- Perforasyon: izlendi (iatrojenik? )
- Proksimal, Distal ve Radial cerrahi sınırlar tümörsüzdür.
- Tümör dışı barsak mukozası: özellik izlenmedi.
Hastanıza mutlaka kemoterapi uygulanması gerekir. Radyoterapi gerekliliği açısından operasyonu yapan cerrahınızla irtibatlı bir Radyasyon Onkolojisi uzmanı arkadaşımız da Radyasyon tedavisi gerekliliği konusunda karar vermelidir. Bilgilerinize;saygılarımla..