Merhaba kısaca yakınımın sorununu aktarmak istiyor ve sizlerden bana yol göstermenizi rica ediyorum. 4 yıl önce yakınım geçidiği böbrek taşı ameliyaları (kanaldan ve açık) neticesinde hızla psa değeri yükselmeye başladı. şu an 18 seviyesinde. Birçok defa biyopsi yapıldı ve temiz çıktı.Kan değerleri normal. Ailede prostat rahatsızlığı hiç olmamış.Antibiyotik yüklemeleri neticesinde değer düşüyor fakat tekrar nüks ediyor. Tam idrar yapamama sorunu ve son aylarda bel ağrısı şikayetleri mevcut.(bel fıtığıda var)Doktorları bekle gör politikası izlemeyi uygun görmüş.Net teşhis konamıyor.Şimdi tekrar tura sokmayı düşünüyorlar. Prostat iltihabından kuşkulanılıyor.Ancak kesin teşhis konamaması rahatsızlık yarattı.Lütfen değerli yorumlarınızı ve bana bir yol göstermenizi önemle rica ediyorum..Teşekkürler
Geçmiş olsun!!
Sorunuzda anlıyamadığım nokta.Böbrek taşı ameliyatı mı yoksa TuR ameliyatı mı geçirdi.Ve sonrasında psa yükseldi.Yeni TUR ameliyatı için biz ürologların kullandığı uluslar arası prostat sempton skoru deddiğimiz puanlama yaparız.Şikayetlerine yönelik özel soular içeririr.Bunun sonucunda bir puan elde edilir.8 ve altında çıkar ise operasyon öneilir.
prostat
idrar yapma güçlüğüde yaşıyorsa ve daha önce enaz 2 biyopsi yapılmışsa TUR yapılması uygun olur
Prostat iltihabında PSA yükselmesine rağmen mutlaka PSA yükselmesinin kansere bağlı olup olmadığının kesinleştirilmesi lazımdır.
TUR da alınan prostatın büyüdüğü parçalar prostatın transisyonel zonundan alınır. Buradan genelde iyi huylu büyüme olur.
Ancak prostat kanseri ı %75 oranında prostatın kalan kısmından kaynaklanır.
Buradan mutlaka biopsi alınmalıdır. Tekrar TUR ile istenilen biopsi örnekleri elde edilemez. Patolojik değerlendirme doğru yerden yapılmamış oalcaktır.
Geçmiş olsun