9 aylık oglum 3 gündür şiddetli ishal ve ateşliydi,doktorumuz çıkarmak üzere oldugu yeni dişlerden olabileceğini düşünerek bekletti,Fakat 4.günü ishalle geçirince tetkik sonucu rota virüsü bulundu,rota virüsünden 1 hafta öncesinde amip vardı vücudunda.
2 gün hastanede kalarak serum aldı,şuan emzirmekteyim.
Öğrenmek istediğim,rota virüsü nasıl,kimlerden geçer,ayrıca oglumdan sonra dede aynı şikayetlerden muzdaripti,yeni yaptırdıgı tetkik sonucu rota virüsü çıktı.
Çocuktan bize geçebilirmi?Aşısı ne derece etkili ve sağlıklı,bazı ülkelerde yasaklandığını duydum.
Rotanın etkisi 5-10 sürebilirmiş dediler,nelere dikkat edelim bu süreçte,ne yedirelim,ne yedirmeyelim.Oglum yedikten sonra kusuyor.
şimdiden teşekkür ederim.
11.02.2009 16:46 Sık Kullanılanlarıma Ekle Rotavirüs İshali Rotavirüs, küçük çocuklarda görülen ağır ishallerden sorumlu bir grup virüstür.Yaklaşık 2 gün süren kuluçka döneminin ardından kusma, ateş, karın ağrısı ve sulu ishal başlar. Ateş ve kusma 2-3 günde geçer, ishal ise 1 hafta- 10 gün kadar sürebilir. Bulaşıcı mıdır? Rotavirüs çok bulaşıcıdır. Mikrop bulaşmış su veya gıdayla, mikrobu taşıyan eller yoluyla vücuda alınır. Yuva gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır. O kadar bulaşıcıdır ki, genel hijyen koşulları ne kadar iyi de olsa, hemen her çocuk 5 yaşını doldurmadan rotavirüs ishali geçirmiş olmaktadır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı küçük çocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder. Nasıl Tanı Konur? Kesin tanı, gaitada virüsün gösterilmesiyle konur. Nasıl Tedavi Edilir? Tedavinin amacı, çocuğun susuz kalmasını önlemektir. Ağızdan sık sık az miktarda sıvı alımı uygun olur. Doktor tuz- şeker karışımından önerebilir. Ağızdan yeterli sıvı alımı sağlanamazsa, özellikle küçük çocukta, hastaneye yatırılıp serum verilmesi gerekebilir. Anne sütü alan bebeğin emzirilmeye devam etmesi çok önemlidir. Antibiyotikler işe yaramaz. Kusma ve ishali durdurucu ilaçlar önerilmez. Önleme: Bu kadar çok görülen bir enfeksiyondan korunmak için ne yazık ki, kullanabileceğimiz bir aşı yoktur. (Not : 2007 öncesi Rotavirüsten korunmak için güvenilir bir aşı mevcut değildi, ancak yapılan çalışmalar sonucunda koruyucu ve güvenilir bir aşı elde edildi. Yeni aşı ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 27.01.2007) En önemli koruyucu yöntem, el yıkama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Hasta çocuğun ishal geçene dek yuvaya gönderilmeyip evde tutulması da diğerlerine bulaşmaması için önemlidir