Genel
Normal bir gebelik süresi son adetin başlangıç günündan itibaren 280 gün ya da 40 haftadır.
Beklenen doğum tarihi= Son adet tarihi + 7 gün - 3 ay
şeklinde hesaplanır. Örneğin; Bayan Z'nin son adet tarihi 1 Eylül 1999 olsun. Buna göre, beklenen doğum tarihi şöyle hesaplanır:
1+ 7 = 8
Eylül - 3 ay = Haziran
Öyleyse Bayan Z'nin beklenen doğum tarihi 8 Haziran'dır
Buna rağmen pek çok gebe kadın hesaplanan doğum tarihinden önce ya da sonra doğum yapar. Gebelerin beklenen doğum tarihini içine alan hafta doğum yapma olsılığı % 80'dir. Normal miadında doğum 38 ile 42. haftalar arasında da gerçekleşebilir.
Gebelikte yapılan bazı hazırlıklar rahat ve huzurlu bir doğum için önemlidir. Doğum 38. haftadan sonra her an olabileceği için yapılacak hazırlıklar 38. haftada tamamlanmış olmalıdır.
Bu hazırlıklar arasında;
Kadının gebelik ve doğum hakkında eğitimi,
Vücudun doğuma hazırlığı (gebelik ve nefes alma egzersizleri),
Doğum hastanesi seçimi,
Valiz hazırlığı
yer alır.
Eğitim
Gebeliğin nasıl oluştuğu, gebelik sırasında vücutta meydana gelen değişiklikler, bunların neden olduğu rahatsızlıklar ve çözüm yolları, gebelikte beslenme, bebeğin gelişimi, gebelikte bebeği etkileyen alışkanlıklar, gebelik kontrollerinin önemi ve ne zamanlar yapılması gerektiği, doğumun nasıl olduğu, yenidoğanın özellikleri, emzirme, bebek beslenmesi ve bakımı, doğum sonu kadın sağlığı ve aile planlaması konularını içeren bir eğitimi alan ya da bu konularda kitaplardan bilgilenen bir kadının gebelik, doğum ve doğum sonrası hakkındaki eksik bilgilerinden kaynaklanan endişe ve korkuları azalır. Bilgili, kendine güvenen, rahat bir kadının gebelik, doğum ve doğum sonu dönemi rahat geçer.
Egzersizler
Doktorun onayını alarak gebeliğin 4. ayından itibaren doğuma kadar yapılan gebelik jimnastiklerinin ve düzenli yapılan gevşeme ve nefes alıp verme egzersizlerinin doğum sırasında ve daha sonra yararı büyüktür. Jimnastikler kaslara esneklik kazandırdığı için gebelikte gerilmelerin ve basıncın neden olduğu rahatsızlıkların azaltılmasında ve doğum sırasında kasılmaların daha etkili olmasında yararlıdır. Kasılmalara uyumlu nefes alıp vermek ve gevşemek de gebenin doğumda ekiple işbirliği yapabilmesini, ağrılarla baş edebilmesini ve ağrıları daha az hissetmesini sağlar. Ayrıca plasentaya (çocuğun eşi) giden kan miktarını arttırır ve günlük streslerin yenilmesine yardım eder.
Nefes Alma Egzersizleri
Nefes alma egzersizleri için gebeliğin dördüncü ayından itibaren doğuma kadar günde en az bir kez 15-20 dakika ayırmak yeterlidir. Bunun için;
Rahat bir yere oturup bağdaş kurabilirsiniz. Otururken kuyruk kemiğini zedelememek ve kalça, bel ağrılarını önlemek için kalçanızın altını bir yastıkla destekleyebilirsiniz. Yapılacak egzersizleri bu konuda uzman birinden öğrenebilirsiniz. Nefes egzersizini nasıl yapacaksınız? Bunun için;
Burundan nefes alıp ağızdan verin.
Dudaklarınızı hafif büzerek üfler tarzda nefesinizi verin. Üflediğiniz nefesin sesini duymalısınız.
Nefes alıp verme işlemi sırasında içinizden yavaşça dörde kadar sayın ( bu işi sizin için eşiniz de yüksek sesle yapabilir). Egzersizler ilerledikçe nefes alma kapasiteniz artacağından sayma işlemini artırabilirsiniz (beş, altı, yedi...).
Nefes alırken önce karnınızı sonra ciğerlerinizi nefesle doldurun. Karın solunumu yaparken nefesinizin karın duvarlarını gerdiğini hissedin. Karın solunumu gebelikte oluşan kabızlık sorununuzu çözmenize faydalı olur.
Nefes verirken karnınızdan dizinize kadar olan bölgedeki kasların çişinizi yapıyormuş gibi gevşemesini sağlayın.
Nefes alma egzersizleri sırasında ortam gürültüden uzak olmalı; ayrıca gözleriniz kapalı ve sadece yaptığınız işe konsantre olmalısınız.
Gevşeme Egzersizleri
Jimnastik ve nefes egzersizleri arasında ve bitirirken mutlaka gevşeme egzersizi yapılmalıdır. Gevşeme yorulan kasların dinlenmesini, dolaşımının artması ve düzene girmesini sağlar. Bunun için;
Nefes alma ya da jimnastik egzersizinden sonra rahat bir yere uzanın.
Gözlerini kapayın.
Ayak bileğinizden, kafa derinize kadar bütün eklemlerinizi ve kaslarınızı gevşetin. Bunun için isterseniz eşiniz size komut verebilir. (Örenğin sırasıyla ayak parmaklarınızı, ayak bileğinizi, dizinizi, bacağınızı, kalçanızı, poponuzu, belinizi, omuzlarınızı, dirseğinizi, el bileğinizi, parmaklarınızı, kolunuzu, boynunuzu, ağzınızı, yanaklarınız ve kulaklarınızı, kaşlarınız ve göz kapaklarınızı, alnınızı, kafanızı gevşetin) Her noktanın gevşediğini hissedin. Gevşeme hissi uykuda olmak gibidir.
Bu işi sessiz, sakin bir ortamda, başka şeyler düşünmeden, yaptığınız işe konsantre olarak yapın.
Sonra derin bir nefes alarak gözlerinizi açın. Kendinizi dinlenmiş ve çok rahatlamış hissedeceksiniz.
Nefes alıp verme ve gevşeme sizin doğal tepkiniz haline gelinceye kadar sık sık tekrarlayın.
Hastane Seçimi
38. haftadan sonra her an doğum gerçekleşebileceği için hastane seçimi ile ilgili hazırlıklarınız 38. haftada tamamlanmış olmalıdır. Hastane seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;
Temiz ve hijyenik
İlgili, güleryüzlü, kaliteli, uzman personelin bulunduğu
Ulaşımı kolay, tercihen evinize yakın
Bebek dostu (doğumdan, taburcu olana dek anne ve bebeği ayırmayan ikisinin bir odada kalmasını sağlayan ve emzirmeye teşvik eden)
Sosyal güvenceye ya da bütçeye uygun
Normal bir gebelikte doğum için, sevk zinciri iyi olan bir hastane, eğer gebelik riskli ise, tam teşekküllü (anne ve bebek için yoğun bakım, ameliyathane, vs. olanakları olan) bir hastane olarak sıralanabilir.
Bu ve istenilen diğer kriterlere uygun bir hastane seçilmiş olsa bile çeşitli (su yok, elektrik kesik, yatak yok, ameliyathane kapalı gibi) nedenlerle seçilen hastaneden yararlanılamayabilir. Onun için istenen kriterlere uygun alternatif diğer bir hastane de önceden belirlenmelidir.
Eğer doğumu gerçekleştirecek kişi özel bir hekim ise, bu kişinin doğuma katılamayacağı bir durumun varlığında kimin doğuma katılabileceği konusu doktor ile konuşulmalı ve alternatif bir diğer hekim de seçilmelidir.
Gebe kadın hangi hastanelerde doğum yapmak istediğini, doktorunun ve alternatif doktorun isim ve adreslerini eş ve yakınlarına bildirmelidir. Bu bilgiye sahip yakınlar, acil bir durumda gebeyi nereye ve kime götürecekleri endişesini yaşamazlar.
Valiz Hazırlığı
Hastane seçiminin yanısıra 38. haftada hazır olması gereken bir diğer şey de valizdir. Valizde kendiniz ve bebeğiniz için gerekli eşyalardan yeterince (yeriniz olamayabileceği için gereğinden fazla değil) olmalıdır. Bunlar;
Kendiniz için
Gecelik ya da pijama (emzirmeye uygun, penye ya da pamuklu)
Sabahlık
Kısa pamuklu ya da yün çorap
Atlet
Kilot (pamuklu, penye, ağı ve kenarı geniş)
Sütyen (lastikleri sıkı, askıları lastik olmayan kesesi geniş ve göğsünüzün tamamını içine alacak şekilde, sentetik olmayan)
Hijyenik ped (yoğun günler için olanlardan, emici)
Havlu, sabun, diş fırçası, tuvalet kağıdı vs. gibi temizlik malzemeleri
Bardak, çatal, kaşık, tabak gibi malzemeler
Eve giderken giyilecek uygun bir giysi
Islanmaya uygun alçak topuklu terlik
Tarak, saç tokası, makyaj malzemeleri, dudak nemlendiricisi
Not defteri, kalem, jeton ya da telefon kartı, önemli durumlardan aranacak yakınların numaraları
Giysilerin yedekleri olmalıdır.
Bebek için
Zıbın ya da fanila (penye, pamuklu, dikişleri misina değil iplikle dikilmiş dantelleri sentetik olmayan)
Alt pijama (patiksiz düz paçalı)
Tulum ya da pijama (patiksiz düz paçalı)
Başlık (penye, pamuklu, dantelleri ve dikişi sentetik olmayan)
Çorap (pamuklu merserize penye)
Hazır bez
Üzerini örtmek için penye ya da pamuklu örtü ya da ağır olmayan battaniye
Giysilerin yedekleri olmalıdır.