"Öncelikle iyi çalışmalar hocam, annem bundan yaklaşık 1,5-2 ay öncesinde koltuk altında nohut büyüklüğünde bir bezeyi farketti. Ancak beze gözle görülür bir belirginlikte değildi. Ancak dokunulduğunda hissediliyordu. İlerleyen zamanlarda kol altında kronik ağrılar başlayınca muayene için acile gitti. Lipom tanısının yanı sıra tomografi çekildi ancak ne olduğuna tam karar verilemedi. Antibiyotik ve ağrı kesiciler sonuç vermeyince GATA'ya gitti. Nohut büyüklüğündeki beze bu zaman zarfı içinde inanılmaz büyüdü ve ağrılar arttı. Ancak halsizlik, gece terlemesi ya da benzeri durumlar olmadı. Patoloji incelemesinin ardından lenfoma teşhisi kondu ve hastaneye kemoterapi için yatırıldı. 22.11.2010 bilgisayarlı tomografi sonucuna göre, IV kontrast madde enjeksiyonu sonrası alınan görüntülerde, sağ akseller bölgede büyüğü aksiyel planda yaklaşık 76x72 mm. ye ulaşan multiple lenfodenopatiler izlenmektedir.
Sağ meme lokalizasyonunda fibroglandüler dokuya uyan alanda kitlesel BT sınırları içerisinde ayırt edilememmiştir.
Azigos arkı düzeyinden geçen kesitlerde azigos arkı çevresinde aortopulmoner pencerede birkaç adet kalsifiye milimetrik boyutlu lenf nodları izlenmektedir. Kalp kompartmanları ve mediastinal ana vasküler yapılar olağandır.
Mediastende patolojik boyutta lenf nodu saptanmamaştır.
Her 2 akciğer parankim aerasyonu olağandır. Akciğer parankim alanlarında aktif infiltratif ya da nodüler lezyon soptanmamıştır. Plevral effüzyon saptanmamıştır.
Tüm BT incelemede:
Kesitler Oral ve IV kontrast madde kullanılarak elde edildi.
Karaciğer normal pozisyon büyüklük ve konturları doğaldır.
Karaciğer parankim dansitesi steatoz lehine azalmıştır.
Karaciğer sol lob segment 4A anterior subkapsüler bölümde falsiform komşuluğunda prekontrast serilerde silik sınırlı hipodens olarak izlenen postkontrast serilerde belirgin kontrast tutulumu seçilmeyen jeografik konturlu net kite ilişki oluşturulmamış yaklaşık 1 cm. çaplı hipodens görünüm mevcuttur. Tariflenen görünüm ilk planda steatoz alanı lehine değerlendirilmiştir.
Karaciğer parankiminde tipik metastaz ile uyumlu görünüm saptanmamıştır.
İnternal yapı ve dansite değerleri normaldır. İntra ve extrahepatik safra kanalları ve safra kesesi olağandır.
Dalak normül lokazizasyon ve büyüklüktedir. Düzgün dış kontura ve homojen iç yapıya sahiptir.
Pankreas normal büyüklük ve pozisyondadır, homojen iç yapısı ve lobüle dış konturları vardır, pankreatik kanal açıktır.
Her 2 böbrek normal büyüklük ve pozsyondadır. Renal parankim normal genişlikte ve yapıdadır. Renal pelvis ve kaliksler normal konfigürasyondadır, üriner drenaj traktı açıktır.
Adrenal glandlar tabiidir.
Major kan damarları normal olup lenfadenopate bulgusu yoktur.
Batın içerisinde patolojik boyutlara ulaşan lenf nodu saptanmadı.
Pelvis girişi normal görünümde olup iliak kanatar ve iliopsoas kasları normal konfigürasyondadır.
İzlenen bağırsak segmentlerinde, özellikle çekum ve rktumda duvar kalınlaşması ve lezyon izlenmemektedir. Perirektal yağ dokusu ve ischiorectal fossa doğal görünümdedir.
Sağ overde ortalama 9 HU dansitede pre-postkontrast tüm serilerde hipodens olarak izlenen homojen kistik görünüm mevcuttur. (fellik kisti)
Mesane konturları düzgün duvar kalınlığı noraldir.
Minör pelvisteki vasküler yapılar doğal görünüm ve kalibrasyondadır. Lenfadenopati izlenmemektedir.
Sonuç: Karaciğerde tipik metastaz bulgusu saptanmadı.
BT nin ardından yapılan kemik iliği testindede yayılma olmadığı non hodgkin olarak tanımlanan lenfoma türünden olduğunu ancak erken teşhis edildiğinden vücut genelinde yayılma olmadığı söylendi. Evre 1 dendi. Yaklasık 4 gündür kemoterapi ilaçları düzenli olarak verilmeye başlandı. 2. gün itibariyle bulantı, kusma gibi kemoterapinin belirli yan etkileri ortaya çıkmaya başladı.
1962 doğumlu annem 2007 yılında miyokard enfaktüsü geçirdi ve 3 gün yoğun bakımda kaldı. İlk PTCA başarısız olarak gerçekleşti ve ardından gleen 2 anjiyo ile 3 stent takıldı. Aynı zmanada hipertansiyon hastasıdır. 2007 Nisan ayının 31'inden beri sigara kullanmıyor. Ancak 20 yıllık bir sigara geçmişi var. Genetik hastalıklar; babası 56 yaşında kalp krizi neticesinde vefat etti. Anotomik damar yapısı bozukmuş. Teyzelerden biri akciğer ve kalp hastası, anne kalp hastası, diğer teyze ve dayı mide ve bağırsak kanseri.
Bu hastalık kemoterapi ile iyileşebilen şifa bulunabilinen bir hastalık mı ve bölgeye uygulanacak kemoterapi kürlerinden sonra annem eskisi gibi olabilecek mi ve de bu tür kanser tipinin nüks etme olasılığı kaçtır? Tekrarlamaması için annem ve biz aile bireyleri neler yapmalıyız? Kemoterapi kalbe zarar verir mi? Kalp krizi gibi ölümcül bir durumu atlatan annem için kanser teşhisinin de konulması dünyayı başıma geçirdi. Hiç iyi hissetmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevirim. Saygılarımla...."
1 Cevap
1 Yorum