Öncelikle değerli vakitinizi ayırıp soruma cevap vermeye çalışacağınız için çok teşekkür ederim.
Sağ tarafdaki yirmilik dişlerimle ilgili sıkıntı yaşadıktan sonra sağ üst yirmilik dişimi cerrahi operasyon geçirmeden çektirdim ve kurtuldum. Akabinde sağ alt yirmilik dişimin bir kısmı kırıldı. Bu kırılmayı izleyen 3. günde şiddetli ağrı, diş etimin şişmesi, lenf düğümümün tabiri caiz olacaksa yanağıma kadar çıkmasının ardından diş hekimimede görünerek apse tedavisine başladık. Kanal tadavisi ve en son olarak çekimi düşündük.
İlk başladığımız ilaç AUGMENTİN-BID 1000 MG idi. 5 günlük tedavi ardından çekilen röntgen sonucundan hekimim dişi kurtaramayağımızı söyledi ve çekime karar verdik. Bu kararda dişin hemen önündeki köprününde önemli bir etkisi var tabi. Bu çekiminde cerrahi bir müdehale gerektirmeyeceğini belirtti. Apseninde kurumadığı farketmesinin ardından 3 gün daha aynı ilaca devam ettik. Ağrı önemli ölçüde azalsada geçmedi. İlacı alfasid olarak değiştirdik ve nidazolle destekledik antibiyotiği ilacı bitene kadar kullandım fakat ağrı halen geçmedi. Apse devam etmekte hatta ağrı o kadar şiddetlendi ki 3 gündür uyku uyuyamıyorum, yaklaşık 3 haftadır antibiyotik kullanıyorum ve bu işin sonu iyi görünmüyor. Ardından yirmilik dişimin oldukça fazla sallandığını keşfettim. Çocukluğumdan kalan uyku halinde diş gıcırdatma huyumuda göz önüne alarak; Dişimin sallantısından dolayı apsenin tekrarladığını düşünüyorum. Ayrıca dişim sanki yerinden 2-3 milim yukarı doğru çıkmış gibi oluyor. Üstüne bastığımdan dişin yerine oturduğunu hissediyorum. Sorum şu olacak
Acaba diş yuvasından kurtulmuş olabilir mi? Bu dişin apseni hangi yöntemlerle kurutulabilinir? Apseli diş çekimi mümkün müdür? Şayet apseli çekilirse ne gibi sonuçlarla karşılaşabilirim? Acı dayanılmaz bir hal almaya başladı.
Teşekkürler.
merhaba, nezaket dolu girişiniz için teşekkürler, dişleri yuvalarında tutan yüzlerce bağ (ligament) tutucuları vardır ve segman tarzı, rot tarzı bir tutucu bağ mekanizmaları yoktur. dişinizin yükseldiğini hissetmeniz anlattıklarınıza göre normaldir. dişler çene kemiğine yapışma tarzında değil bir süspansiyon havuzunda gibidirler. alttan apse neticesinde bir itici kütle olan irin, kist, vs oluşumlar, dişi ileriye doğru yükseltir. antibiyotik baskısına alınmış ise, dişler yanağımız şiş dahi olsa çekilebilir ve uygulanan bir yöntemdir. çeken hekimin yetisine ve tecrübesine bağlı olarak çekim sonrası komplikasyonlar önlenebilir. anesteziyi apseye dokundurmadan daha öncesinden yapmak, çekim boşluğunu iyice kürete etmek, çekim öncesi apseyi direne(boşaltma) etmek, çekim sonrası düzenli pansuman yeterlidir. bu yöndeki en güzel kararı hekiminiz verecektir. geçmiş olsun.
Kullandığınız antibiyotikler doğrudur. Dişinizi soğuk ve temiz tutun. Apseli dişinize tam ortasından bir delik delinerek iltihap sıvısının dışarı çıkması beklenir. Delinmesi fevkalade ağrısızdır. Eğer bu yapılırsa ağrının bir kaç gün içinde kaybolması beklenir. Böylece diş çekimi salim atmosferde yapılmış olur.
Orhan Ve Murat Bey problemimi değerlendirdiğiniz ve bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda akşam hekimimi ziyaret ederek bir önce çözüm bulmasını rica edeceğim. İyi Günler.
Merhaba, Meslektaşlarıma katılıyorum, 20 yaş dişleri çekimleri için özellikle, gömülü olanlar için Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi yapmış uzmanlara görünmenizi öneririm Saygılarımla