Merhaba, benim ablam 45 yaşında, şizofreni, tip2 diyabeti var, şeker seviyesi tedavisi için sabah 2 adet Diamicron mr 60 ve günde 1 ya da 2 kez Gluophage 850 mg. veriyorum, bunun dışında ayrıca 1 adet Risperdal 4 mg., 2 adet Akineteon ve 1 adet Largactil kullanıyor. Üst damak dişleri tamamen yok olmak üzere, mevcut dişleri de sallanıyor, alt damakta ise ön dişler sağlam gibi, çiğneme dişleri sallanıyor, üniversiteden bir profösöre sordum ne yapabiliriz diye, bu hastaya implant olmaz ancak damak olabilir, bunu da reddedebilir dedi, 2 özel klikliniğe götürdüm, birisi 8 adet implant yapalım dedi, diğeri ise 2 üste 2 alta implant yapıp kancalı damaklı protez takalım dedi. Görüldüğü gibi her doktor ayrı fikir söyledi, nasıl hareket etmemiz gerektiği hususunda çaresiz kaldık, hastamız diş tedavilerine aşırı tepki vermiyor, sedasyonla tedavi edilebilir.
Sizlerden öğrenmek istediğim:
1- İmplant yapılabilir mi, yapılamaz mı?
2- Alt, ön dişleri sağlam görünüyor, doktor da böyle söylemişti ancak ileride sorun olabileceğinden komple çekelim dedi, bu da bizi üzdü, sağlıklı bir insan tek dişi için bile mücadele ederken, bize de belki başka bir çözüm yolu bulunabilir ümidiyle bekliyorum.
Kardeşimin tamamen dişsiz kalmasını istemiyoruz, damak takılacaksa hasta bunu kullanabilecek mi?
İmplant için üniversite profösörü bu tür hastalara kesinlikle implant yapılmaz derken, klinikteki arkadaşlar olabilir diyorlar. İkilem arasında sıkıştık kaldık, çözüm için lütfen yol gösterir misiniz?
merhaba, implant yapılıp yapılamayacağına diabet, çene kemiklerinin durumu, vücut direnci vs. etkisini hekiminizle değerlendirmelisiniz. kaldı ki, implant şimdilik muhteşem sonuçlar ortaya koymaktadır ve hem hekimin hem hastanın hemde hasta sahibi, çevresinin yüzlerini güldürebilmektedir. nasıl olsa ileride kaybedilecek kaygısıyla dişçekimi yapılmasına kesinlikle karşıyım, bir dişin bir kökü sağlam diğer kökü problemli olsa dahi, dişi çekmek yerine yarısını kesip çıkartıp diğer yarısını kullanabiliyorken ağızdaki dişi çekmek mantıksız bir işlem olacaktır. hekimlerin görüşlerinde elbette farklılıklar olacaktır ve her hekimin kendisine özgü bir tarz geliştirdiği unutulmamalıdır. maddi kaygıları bir kenara bırakabilen bir hekimin rahatlıkla başarabileceği, hastanızın motivasyonunu sağlayıp yapacağı protezleri kullandırabileceği tecrübelerimizle sabittir. sonuç olarak hiç dişsiz bırakmamak için gayret etmeli ve kendisine güvenen işinde ehil bir dişhekimine gerekeni yaptırabilirsiniz. geçmiş olsun.
Tip 2 diyabet bile implantları sabote etmeye yeterlidir. Şizoid değişimler hastada hem iş birliğini bozar, hem ağzı bakımınıdisiplinini gevşetir, hem peryodik kontrolleri zorlaştırır, hem konsantrasyonunu azaltır. Şeker hastalığının implantları tutan kemiği eritebileceğini hiç gündeme getirmedim bile. Röntgeni ve ağızı görmedim ama ben bu hastaya implant yapmam. Başarısız olma ihtimali veya başarılsa bile kısa ömürlü olma ihtimali yüksektir. Ayrıca böyle bir vakada narkoz kullanmak uygundur. Bu, bambaşka bir problemdir. Alışması zor olsa bile , memnuniyeti az olsa bile, ypılması zahmetli olsa bile mevcut dişlerin korunması ve alışılagelmiş hareketli protez kullanılması bence makul olur.
Sn: Orhan Bey, İleride nasıl olsa çekilecek bu yüzden tamamını çekelim düşüncesine itirazınız bu konuda zaten tereddüte düştüğümüz için bizlere cesaret verdi, klinik doktoru hepsini çekelim ileride bir daha uğraşmazsınız dediğinde çok üzülmüştüm daha öncede belirttiğim gibi normal insanlar tek dişini kaybetmememek için uğraşırken kardeşim için neden çaba sarfetmek istemeyip en kolay çözüm olan diş çekimine yönlendirdiler...?? ben bu düşünceyi biraz vizdansızlık olarak gördüm bu yüzden bir daha o kliniğe gitmedim kararsızım ve çözüm arıyorum, komğple diş çekimine karşı olan düşüncemi yönlendirip cesaret verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sn: Murat Bey, implant konusunda tip 2 uyarınız için sağolun,ben Ankara üniversitesinde bir profösere danıştım kesinlikle bu tip hastaya implant uygulanmaz uygularız diyenlerden kaçının çünkü bu hasta hem diyabet hastası hemde diş hijyenini sağlamaya imkanı olmayan bir hasta bu yüzden sizinde belirttiğiniz gibi implantı unutun dediler. Sonuç olarak: Mevcut dişleri çekime gitmeden koruyarak,tedavi edilecekleri ettirebilecek,çekimleri ve protezleri yaptırabileceğim en uygun yer neresi olabilir? üniversite yada devlet hastanelerinde bu işlemler bayağı prosedür gerektiriyor. hasta şizofreni fakat hırçın yada olumsuz davranışları yok diş çekiminden ve koltuğundan korkuyor ancak biraz ikna ile yumuşayıp çekim yaptırabiliyor ancak dolgu yada kısaltmelarda sorun çıkarabilir bu yüzden sedasyon yada narkoz gerekebilir. Hastayı yormadan prosedirlerle uğraşmadan basit ve hızlı bir şekilde, özel klinik/üniversite /özel muayenehane .... biz hastamız için nereye başvurabiliriz? ilgi ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Bazı hastalar veya hastalıklar vardır, üniversiteye yakın durmak, dirsek temasını korumak gerekir. Diğer bazı hastalıklarda ise mümkün olduğu kadar uzak durmak, özel sektörde solunum yapmak gerekir. Siz üniversiteye yakın durmalısınız.
merhaba, hastanın tedavi planlamasıyla ilgili olarak kendisine yapılmasını istediği yada yapılmasını istemediği diş tedavileriyle ilgili olarak kesinlikle aydınlatılmış onam dediğimiz bir onamınızın olması zorunluluğu gözden kaçırılmamalıdır. Ankara üniversitesi Dişhekimliği fakültesinde tedavilerinizi dilediğiniz gibi yaptırabileceğiniz düşünülmektedir.belki biraz hastanız yorulabilir ancak en sağlıklı sonuçlar doğuracağı tecrübe ile sabittir. geçmiş olsun.
Sayın: Dt. Orhan ÇOŞKUN- Dr.Murat AYDIN, İlgi yardım ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkür eder, işlerinizde başarılar ömrünüz boyunca sağlık ve mutlululuklar dilerim..
bizlerde teşekkür ederiz. saygımızla, şifalar dilerim.