Sitenizdeki benign eksternal hidrosefali, htm konulu cevabı 2-3 hafta önce okuyarak içim rahatlamıştı. Bebek doğum tarihi: 27.10.2014 (ikiz bebeklerden biri dış hidrosefali). Fakat bizim bebeğimiz 27.03.2015 tarihinde 46,8 cm, 27.04.2015 tarihinde 48,7 çıktı. Baş çevresi büyüme hızı bizi korkutuyor. Bizimki de benign external hidrosefali imiş. Şu an 49,5 larda. Baş çevresi büyümesi yavaşlar mı yavaşlamaz mı? Cerrahi müdahale gerekir mi? Beyin cerrahlarına kalırsa kafatasının sağ ve sol arkalarından delik açılarak içinde su boşaltılıp sonra stand takılacak dediler. Ondan sonraki günlerde radyoloji uzmanı ve nöroloji uzmanı ile yeniden görüştüğümüzde external hidrosefali çok aciliyeti yok, beyne zarar verecek noktalarda sıvı birikimi yok dediler. Fakat baş çevresinin büyüme hızı bizi korkutuyor.
STand takılmasındaki, genel rahatsızlıklar, tıkanma, ameliyat esnasında menenjit ve enfeksiyon kapma, uyananama risklerini de düşündüğümüzde ne yapmamız gerekiyor hocam.
Hocam bir de dış hidrosefalide bitkisel veya alternatif tıp metodları var mı bildiğiniz?
Hocam bir önceki soruma ek olarak; sıvı birkiminin nedenini nasıl tespit edebiliriz?
Tomografi çekildi, net bir şey söylemediler.
Metabolizmal bir rahatsızlık mı diye kan ve idrar örneği verdik orada belli olur mu?
Aşırı büyümenin sebebi, beyin sıvıyı ememiyor veya damarlar mı tıkanık?
Aşırı büyümenin sebebi olarak sıvı emilen yerdeki emilim problemi ya da beyin zarında olan tek taraflı valf gibi çalışan yırtıklardan diye teoriler var. Bu durum genelde genetik özellikler gösterir, metabolizmal bir durum değildir, babalarında kafa büyüklüğü olan çocuklarda daha fazla görülmekte. Tedavi olarak Asetozolamid kullanımı yaygın, cerrahi tedavide shunt seçenekleri var. Genelde iyi huylu bir durum olup 4 yaşa kadar bile süren iyileşme dönemi olabilmektedir. Geçmiş olsun.
1 yasındaki bebekte fontonel genisligi icin cekılen beyın tomografisi ve Usg rapor sonucunda subaraknoid bOS mesafesi genişliği 7mm yazıyor bır sıkıntı varmı acaba kolay gelsin