Renal yetersizlik böbreklerin vücutta oluşan zararlı atıkları atma görevini yapamaması ve elektrolit düzeyini dengeleyememesidir. Akut Renal yetersizliği, en karakteristik özelliği olan vücudun idrar üretememesi ve vücuttaki atıkların atılamaması, sıklıkla travma, yanma, akut enfeksiyon, veya idrar yollarında sistem bozuklukları şikayetleri ile birlikte görülür. Bu durumda uygulanacak tedavi sorunun kaynağına bağlı olmakla beraber genellikle antibiyotik ve sıvı alımında azaltma tedavisi uygulanır.
Değişik sistem bozuklukları sonucunda oluşabilecek olan kronik böbrek yetmezliği, halsizlik, uyuşukluk, idrarda azalma, kansızlık, yüksek tansiyon ve kalp damarlarında tıkanıklık gibi yeni sorunları da beraberinde getirir. Tedavi yöntemleri, soruna bağlı olarak, diüretik ilaç kullanımı, protein alımını azaltan diyet uygulamasıdır. Bu tedaviler başarısız olduğu takdirde ise diyaliz ve/veya organ nakli tek çözüm olabilir.
Böbrek Nakil İşlemleri
Böbrek nakli, böbreği bağışlayan kişinin canlı veya kadavra olmasına bağlı olarak bir veya iki böbreğin naklini içerebilir. Çoğunlukla tek böbrek nakli yapılmakla beraber bazı özel durumlarda, organ bağışlayan kişi ideal kilonun altındaysa, iki böbrek birden nakil edilebilir. Ayrıca deneysel olarak böbrek nakli yapılmadan böbreği ikiye bölmek suretiyle, bir böbrek ile iki hastaya nakil yapılmaya çalışılmaktadır.