Dünyadaki toplumlar arasında vücut yapısı, genetik, çalışma koşulları ve obezite gibi diz artrozu (tıbbi olarak gonartroz olarak isimlendirilir) oluşumuna sebep olan faktörler farklılıklar göstersede, insanları en çok etkileyen ve hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Toplumumuz arasında, diz aşınması veya kıkırdak erimesi olarak adlandırılır. Hastalık, dizlerde ağrı, yürüme güçlüğü, dizlerin bükülmemesi olarak kendisini gösterir. Hastalığın ileri aşamalarında gece ağrıları uykuyu bozabilir.
Diz protezleri, bu hastalığın çok ilerlemiş olduğu durumlarda kullanılması için bilimin geliştirdiği yapay maddelerdir. Protezler metal karışımları ve polietilen (plastik benzeri malzeme) maddelerden yapılırlar. Diz protezi ameliyatının, enfeksiyon ve pıhtı oluşumu gibi öldürücü riskleri vardır. Protez uygulaması, hastaya birçok riski getirmektedir.
Peki neden bu kadar çok protez ameliyatı yapılıyor?
Günümüz protez üretici firmaları, gerek hekimler ve gerekse sağlık sunucuları üzerindeki bir takım yaptırımların etkili olduğu kanaatindeyim. Oldukça yüksek maliyeti olan ve sosyal güvenlik kurumu tarafından bedeli karşılanan protezler, birçok kişi ve kurum için ciddi bir gelir kaynağı olmuş durumdadır.
İnsanın doğası gereği, vücudumuzun uzuvlarının doğal olarak kullanılmasının, tüm yapay malzemelerden daha iyi olduğu kanaatindeyim. Hiçbir protez, insan vücudunda ömürlük tutulamaz, bu nedenle belli aralıklarla değiştirilmeleri gerekmektedir.
İnsanın dizlerinin doğal halini koruyarak yapılan tedaviler her açıdan en sağlıklı olanıdır. Bu nedenle bu bilinçte ve inanışta olan bir hekim olarak, protez cerrahisini en son düşünmekteyim. Hastalarımın doğal diz yapısını koruyucu ve kireçlenmeyi tedavi edici yöntemleri uygulamaktayım. Lokal anestezi altında küçük, dokulara hiçbir zarar vermeyen, hastanın hemen tedaviden sonra kalkıp yürümesine imkan veren yöntemlerim beni ve hastalarımı yıllardır mutlu etmektedir. Kireçlenmiş bir dize yarım saat içinde yaptığım uygulamalardan sonra, hasta hiçbir ağrı duymadan, kalkıp rahatlıkla yürüyebilmekte ve işine gidebilmektedir. Tüm hekim arkadaşlarımın bu konuda kendilerini geliştirmesi ve protez cerrahisini en son düşünmeleri dileğimle.